Vágólapra másolva!
A Lotus vezetőség komolyan fontolgatta, hogy sorozatos ütközései miatt megválik a franciától, a csapatfőnök azonban megmentette honfitársa karrierjét. Boullier szerint nem lenne tragédia, ha a főtervező James Allison elhagyná a csapatot.

Romain Grosjean a 2012-es idény során bebizonyította, hogy nagyszerű tempóra képes, mégsem emiatt marad emlékezetes a tavalyi szereplése. A francia a szezon során rendszeresen incidensekbe keveredett, így rengeteg pontot veszített, ráadásul gyakran ellenfelei versenyét is tönkretette. A Belga Nagydíjon többautós rajtbalesetet okozott, amiért egy futamról el is tiltották. A Lotus csapatfőnöke, Eric Boullier bevallotta, az istálló komolyan fontolgatta a francia menesztését.

"Ez a srác azzal a kiváltsággal rendelkezik, hogy a világ egyik leggyorsabb versenyzője lehet" - nyilatkozta a Le Figaro című francia lapnak. "A Forma-1 azonban könyörtelen világ, ahol nincs lehetőség a hibázásra. Még mindig van mit tanulnia, és ezt gyorsan kell megtennie."

"Azt hiszem, ha én nem lettem volna itt, ma már ő sem lenne a csapat tagja" - utalt Boullier arra, hogy ő győzte meg az istálló menedzsmentjének többi tagját a francia megtartásáról. Maga Grosjean is tisztában van vele, hogy sokat köszönhet csapatfőnökének, aki évek óta támogatja őt. "Kölcsönösen megbízunk egymásban, de ő a főnököm. Nem védhet meg örökké" - ismerte el. "Tudom, sokat tett azért, hogy itt lehessek."

Forrás: AFP

Az utóbbi hetekben a Lotus technikai igazgatója, James Allison állt a csapatról szóló híresztelések középpontjában. A brit mérnök nevét ugyanis a McLarennel hozták összefüggésbe, akik a Mercedeshez távozó Paddy Lowe utódját keresik. Bár Allison egyelőre a Lotusnál marad, Boullier attól tart, hogy a mérnökökért vívott küzdelem "értelmetlen háborúba" fulladhat a csapatok között, akik egyre nagyobb fizetésajánlatokkal próbálják elcsábítani a szakembereket.

"Szerintem hülyeség lenne kirobbantani egy pénzről szóló háborút, és őrült összegeket fizetni bizonyos embereknek" - nyilatkozta az Autosportnak. "A Forma-1-ben dolgozni rendkívül kockázatos és megterhelő, ezért nagyon magasak a bérek. Az F1-ben minden területen többet keresnek az emberek, mint más iparágakban. De vajon miért?"

"Számomra a vállalat érdeke az első, nem pedig az, hogy több ezer fontot áldozzak egy alkalmazott megtartására" - jelentette ki Boullier, aki szerint a Lotus Allison távozása esetén is gond nélkül folytatni tudná a munkáját. "Nem James az egyetlen alkalmazottunk. 150 ember dolgozik nekünk, az ötletek többsége nem is James Allisontól származik" - árulta el. "Természetesen James fontos szerepet játszik a vállalatban, de túlélnénk, ha holnap elhagyna minket."