Vágólapra másolva!
Toto Wolff számára új érzés, hogy saját pozícióját tette kockára, amikor elvállalta az ügyvezetői pozíciót a Mercedesnél. A csapatban résztulajdont is szerző szakember elárulta, nehéz szívvel hagyta ott a Williamst, és kis híján meggondolta magát.

2009-ben került be a Forma-1 körforgásába Toto Wolff, aki a Williams istállónál szerzett tulajdonrészt, s később magasabb vezetői tisztséget is betöltött. Januárban azonban bejelentette, hogy megállapodott a Mercedesszel, és egy nehéz döntést meghozva ügyvezető lett eredeti csapatának riválisánál.

A Forma-1 hivatalos honlapjának adott interjúban bevallotta, hogy nehezen vált el korábbi kollégáitól. "Három évet töltöttem a Williamsnél, tavaly különböző feladatköreim voltak, és az emberek elkezdtek bízni bennem. Engem emlegettek (Frank Williams) utódaként. Valójában sohasem lesz utóda, de valóban nekem kellett volna irányítani a csapatot" - mondta.

"Tanakodtam, hogy hogyan fogom elmondani (a váltást) Franknek. Ez nagyon nehéz volt. Adtam magamnak egy hetet, hogy tisztában legyek az érzéseimmel, és a harmadik nap után majdnem úgy döntöttem, hogy maradok a Williamsnél. Nagyon kedvelek ott mindenkit, a versenycsapat személyzetétől kezdve a marketingrészleg tagjain át egészen Frankig. Mindannyian olyanok voltak, mint a családom, ezért gyötrelmes volt elmondani nekik, hogy távozni fogok. A lehetőség azonban hatalmas volt."

"Beszéltem az igazgatótanáccsal, és nem voltak rossz érzések - mindenki szerencsét kívánt, a kapcsolatunk változatlan maradt. Frank első mondata az volt, hogy 'ez érdekesnek ígérkezik, jómagam is ugyanezt tenném, ha lehetőségem lenne rá!"

Wolff a Mercedesnél harminc százalékos tulajdonrészhez jutott, de közben maradt részesedése a Williamsben is. Érzi, hogy ezentúl nagyobb súly nehezedik a vállára, mint korábban.

"Kellemes életem volt, amíg befektetőként voltam különböző vállalatoknál, hibáztathattam másokat, ha valamit rosszul csináltak, és élvezhettem a befektetés gyümölcseit, ha jól dolgoztak. Most átkerültem egy ügyvezetői feladatkörbe, vagy úgy is nevezhetjük, hogy egy katapultba. Ami jó, hogy az én kezemben van a kilövőgomb, és egyébként sem vállaltam volna olyasmit, amiről úgy látom, hogy képtelen vagyok megcsinálni" - mondta.

Úgy érzi, a Mercedesnél is bíznak benne. "Mindkét fél nagyon bízik a másikban, és boldog vagyok, hogy csatlakozhattam hozzájuk" - közölte. "Mivel hurokba dugtam a fejem, tudják, hogy nincs lehetőségem hibázni."

"Mindent megteszek, amit kell, hogy sikeres legyen a csapat. Eleinte figyelni és hallgatni fogok, aztán elmondom a véleményemet, az elképzeléseimet átültetem a gyakorlatba."

A két versenyzővel, Lewis Hamiltonnal és Nico Rosberggel Wolff még nem kommunikált sokat, de nagyra tartja őket. "Nagyon várom, hogy jó kapcsolatot alakítsak ki a sportág két jeles egyéniségével" - mondta.

"Nico élvonalbeli versenyző, és amikor az autója engedte, első is volt" - nyilatkozta Rosbergről, de Hamiltont még jobban fényezte. "Úgy gondolom, új élményben van része, mivel más rendszerbe került, mint amihez éveken át hozzászokott" - mondta. "Az elmúlt napokban beszéltem vele párszor, és azt kell mondanom, nem csoda, hogy itt tart. Intelligens, tájékozott, remek szociális érzéke van. Ahogy megfigyeltem, hihetetlenül tehetséges."