Vágólapra másolva!
A lengyel Toto Wolff és a Mercedes jóvoltából pénteken DTM-teszten vesz részt, de Forma-1-es autót továbbra sem tudna vezetni. Még nem tudni, hogy a raliban vagy a pályaversenyzésben folytatja-e karrierjét.

Robert Kubica pénteken fontos lépést tehet a pályaversenyzéshez vezető úton, Valenciában tesztelheti ugyanis a Mercedes egyik DTM autóját. A lehetőséget a részben lengyel származású Toto Wolff biztosítja Kubica számára, mivel 49 százalékos arányban ő a Mercedes DTM-csapatainak technikai hátterét biztosító HWA tulajdonosa.

A lengyel 2011-es balesete óta nem vezetett ilyen nagy teljesítményű autót, visszatérése óta eddig kizárólag raliversenyeken indult. Egyelőre úgy tűnik, 2013-ban is a ralira koncentrál, a hírek szerint tíz versenyen indul a második legrangosabb bajnokságban, az ERC-ben. Ennek ellenére arról sem mondott le, hogy a jövőben visszatérjen a pályaversenyzéshez. Bár sokan úgy gondolják, hogy egy sikeres DTM teszt esetén Kubica akár a Mercedes F1-es autóját is kipróbálhatná, Wolff szerint a lengyel erre még mindig nem lenne képes.

"Még ha jól is teljesít egy nagy leszorítóerővel rendelkező, igazi versenyautóban, a könyöke és a karja miatt egy együléses kasztniban továbbra is fizikai korlátokba ütközne" - nyilatkozta "A jövőben mindannyian azt szeretnénk látni, hogy Robert egy F1-es autóval is jól teljesít, de ez most még egyértelműen túl korai lenne."

A teszt ellenére nem tűnik valószínűnek, hogy Kubicát idén a DTM mezőnyében láthatjuk. Wolff hangsúlyozta, hogy a lengyel továbbra sem épült fel teljesen, a teszt pedig csak annak felmérésére szolgál, hogyan bírja a terhelést. "Robertet mindannyian kedveljük, nagyon különleges ember. A Mercedes-Benzzel szeretnénk megadni neki az esélyt, hogy részt vehessen egy rendes teszten, egy rendes versenyautóban. Meglátjuk, sikerül-e neki, és hogy érzi magát az autóban."