Vágólapra másolva!
A finn alig várja, hogy végre a versenyeken is bizonyíthassa tehetségét, főnöke azonban csak az idény felétől vár tőle maximális teljesítményt.

A GP3-as széria 2011-es győztese, Valtteri Bottas tavaly egy bajnokságban sem indult, helyette a Williams Forma-1-es autójában szerzett értékes tapasztalatokat a pénteki első szabadedzések többségén. Munkájával sikerült meggyőznie az istálló vezetőségét, így 2013-ra őt szerződtették Pastor Maldonado csapattársául. Bár a tartalékpilótaként eltöltött év hozzásegítette a szerződéshez, Bottas nem tagadja, hogy hiányzott neki a versenyzés.

"Mentálisan kemény év volt" - nyilatkozta az MTV3-nak a 22 éves újonc. "A szabadedzések után mindig vissza kellett adnom az autót - pont akkor, amikor sikerült felvennem a ritmust. Ráadásul tudtam, hogy tovább javultam volna, ha hosszabb ideig körözhetek."

"Miközben néztem a versenyt, természetesen az járt a fejemben, hogy én mire lennék képes. Nem volt könnyű helyzet" - mondta. "Különösen azok a hétvégék tűntek nagyon hosszúnak, amelyeken egyáltalán nem vezethettem."

A Williams vezérigazgatója, Toto Wolff értékeli Bottas lelkesedését, azonban türelemre inti a fiatal finn versenyzőt. Szerinte a csapatnak nem szabad elvárnia, hogy Bottas rögtön a maximumot hozza ki az autójából. "Sok megtett kilométerre és tapasztalatra van szüksége" - nyilatkozta a Motorsport Aktuellnek.

"Nagyon gyors, és rendkívül intelligens versenyzőről van szó, de meg kell teremtenünk számára a megfelelő környezetet ahhoz, hogy kihasználja a lehetőségeit" - folytatta Wolff. "Nem várhatjuk el tőle, hogy Melbourne-ben rögtön a második sorba kvalifikálja magát - még akkor sem, ha az autója képes lenne erre."

"Úgy gondolom, az idény felénél már képes lesz arra, hogy a lehető legtöbbet hozza ki az autójából."