Vágólapra másolva!
Csapata, a Lotus nemrég adta át ultramodern berendezését, de úgy tűnik, csak Romain Grosjean fogja rendszeresen használni.

A szimulátorok ma már elengedhetetlen kellékei egy Forma-1-es csapat eszköztárának. A legmodernebb, hidraulikus lábakon mozgó berendezések nem csupán arra alkalmasak, hogy a versenyzők gyakorolják a 3D-ben, tökéletes pontossággal modellezett pályákat, hanem ahhoz is kellően élethűek, hogy mérnökök kísérletezhessenek az autók különféle beállításaival, sőt az új alkatrészek virtuális prototípusával is.

A Lotus tavaly novemberben adta át új szimulátorát, amit Romain Grosjean próbált ki az USA Nagydíj előtti héten. Akkor lelkesen is nyilatkozott róla, kijelentve, hogy "ha tényleg hatékonnyá tudjuk tenni a beállítások terén, azoknak az alkatrészeknek a teszteléséhez is használhatjuk majd, amelyeket a pályán nincs időnk kipróbálni. Ehhez azonban magas szintre kell emelnünk az érzékenységét, valamint alaposan meg kell értenünk a szimulátor és a pálya között korrelációt."

Úgy tűnik azonban, hogy Grosjean a Lotusnál egyedül van a szimulátor iránti rajongásával, csapattársa, Kimi Räikkönen ugyanis egyáltalán nem tartja azt hasznosnak. Bár felmerült, hogy azért nem szereti vezetni, mert egyes versenyzőkhöz - köztük Michael Schumacherhez - hasonlóan ő is tengeribeteg lesz benne a természetellenes mozgástól, a finn cáfolta ezt.

"Egyszerűen azt gondolom, hogy semmi újat nem tudok meg benne" - mondta a Speedweeknek. "Szimulátor nélkül is gyorsan megtanulom a pályákat."

Ezt látszik igazolni, hogy csapattársával ellentétben hiába gyakorolta az új pályát a szimulátoron, Grosjean az USA Nagydíj első szabadedzésén 118 ezredmásodperccel rögtön kikapott Räikkönentől, akinek semmilyen előzetes tapasztalata nem volt Austinnal kapcsolatban.