Vágólapra másolva!
A Lotus csapattulajdonosa úgy véli, Räikkönen megtalálta a számításait az istállónál, ahol kellő szabadsága van. Gerard Lopez nem akarja, hogy egy versenyzőt képletesen robottá alakítsanak át.

A Lotusnál a kezdetektől fogva bíztak a Forma-1-be kétéves kihagyás után visszatérő Kimi Räikkönen motivációjában. Gerard Lopez, az istállót birtokló Genii Capital tulajdonosa már a tavalyi szezon előtt érezte, hogy nem lesz gond a finn hozzáállásával, és a közös munkából hamar kiderült számára, hogy tévedés lustának és kevésbé szorgalmasnak beállítani a pilótát.

Lopez most örömét fejezte ki, hogy igaza lett. "Mindenki, aki korábban azt mormogta, hogy (Räikkönen) nem motivált, most odajön hozzám, és azt mondja, tudta, hogy Kimi szupererős" - közölte a Gazzetta dello Sporttal. "Räikkönen kemény munkát adott hozzá a tehetségéhez, és e keverék gyümölcsei lettek az eredményei."

"Érzi, hogy a Lotusnál csak a lényegre használjuk őt, és mellette bármit szabadon csinálhat. Megtalálta az egyensúlyt. Hogy kordában tartsuk őt? Ez még a gondolataimban sem merül föl. Minden héten beszélek vele, és ő jól érzi magát, lelkes és feltüzelt. Én versenyzőket akarok, nem robotokat."

Forrás: AFP

Egyes feltételezések szerint Räikkönennek pont az hiányzott a McLarennél és a Ferrarinál, hogy a versenyeken kívül szabadon tölthesse az idejét, és a rengeteg médiaszereplés és egyéb kötelezettség a motivációjának rovására ment. A finn korábban maga is elismerte, a Lotusnál tapasztalt környezet sokat segít neki.

"Ugyanaz vagyok, aki korábban voltam. Az emberek talán nyugodtabbnak látnak, de ez szerintem a csapaton múlik. Itt más a hangulat, mint amit a korábbi csapataimnál tapasztaltam" - mondta egy tavaszi interjúban a Lotus honlapjának. "Mindenki nyitott, és laza, ugyanakkor nagyon keményen dolgoznak, és sok figyelmet fordítanak a részletekre. Jól érzem magam itt, és ez segít abban, hogy a versenyzésre koncentráljak. Talán ezért gondolják néhányan, hogy más ember lettem, de most is ugyanúgy összpontosítok, és ugyanolyan motivált vagyok, mint korábban."

Lopez megvédte a Lotus másik pilótáját, Romain Grosjeant is, aki a jó teljesítménye mellett sok pontot elszórt balesetekkel. "Nem Romain okozta az összes kalamajkát, amiért megvádolták" - jelentette ki. "A kritikák rajta csapódtak le, pedig 2012-ben négy másik versenyzőt is többször megróttak nála. Ők azonban mindegyik futamon rajthoz állhattak. Mégis Grosjeant tiltották el az Olasz GP-ről. Ő bűnhődött mások helyett is. Ugyanakkor folyamatosan mutatta, hogy gyors. Sokat várok tőle idén."

A francia versenyző próbál okulni az elsősorban a rajtnál bekövetkezett hibáiból, és tisztában van azzal, hogy 2013-ban nem engedhet meg magának hasonló hibákat. "Keményen dolgoztam, hogy kijavítsam a hibáimat" - mondta a francia Stade 2 műsorában. "A legtöbb, amit eddig tehettem, hogy bocsánatot kértem. Az utolsó öt futamon azonban már semmilyen problémám sem volt."

A csapattulajdonos az érdeklődő befektetőknek továbbra is szívesen adna részesedést a Lotusból, de teljes mértékben nem válna meg tőle, mert a Genii Capitalnak a Forma-1 jó lehetőség a növekedésre. A csapat tavaly a Microfttal és az Unileverrel kötött szponzori megállapodást, idén pedig a Coca Cola csatlakozott hozzájuk.