Vágólapra másolva!
Bevallotta, hogy azért mondott le a Mercedes sportigazgatói tisztségéről, mert a Forma-1-es csapat nem volt elég sikeres, és ebben ő is hibás. Tudja, voltak nehézségek, de nem akar kifogásokat keresni. Ha szükség lesz rá, a jövőben készséggel áll a csapatvezetők rendelkezésére.

A múlt héten bejelentette Norbert Haug, hogy több mint két évtizednyi munka után lemond a Mercedes sportigazgatói tisztségéről. A szakember elárulta, a közelmúltban a vállalattal együtt hozta meg a döntést, melynek oka a Forma-1-es istálló relatív sikertelensége volt.

"Az utolsó verseny után született meg a döntés. Stuttgartban volt egy gyűlésünk, és közösen megállapodtunk, hogy különválnak az útjaink" - nyilatkozta az Autosportnak. "Nincs rossz viszony köztem és az igazgatótanács között. Barátként válunk el, és úgy gondolom, jó megoldást találtunk mindkét fél számára."

Haug 1990-ben csatlakozott a Mercedeshez, amellyel a DTM-ben és az FIA GT-ben is bajnoki címekig jutott, de az igazán nagy sikereket (három versenyzői és egy konstruktőri vb-címet) a Forma-1-ben a McLaren motorszállítójaként érték el. A vállalat 2010-ben a címvédő Brawn GP felvásárlásával több mint fél évszázad után újra önálló csapatot indított a Forma-1-ben, de az azóta eltelt három évben mindössze egyetlen győzelemig jutottak, ami elmarad a célkitűzésektől.

"Vállalom a felelősséget azért, hogy nem voltunk kellően sikeresek az előző három évben" - szögezte le Haug. "Bár nem én építem az autót, felelős vagyok érte. És ha én feleltem a kínai győzelemért, nekem kell vállalnom a felelősséget az összes többi eseményért is."

"Az idei szezon első harmadában megfelelően teljesítettünk, de később visszaestünk. Szóval muszáj változtatni, és ezt teljes mértékben elfogadom. Jobb munkát kellett volna végeznünk. Év közben átváltottunk a szélcsatornában (az 50 százalékosról) a 60 százalékos méretarányú modellre, az RRA (a csapatok önkéntes költségkorlátozó egyezménye) és a személyzet létszámának csökkentése miatt is kínlódtunk kicsit, de nem akarok kifogásokat. Nem végeztem elég jó munkát."

Hozzátette, szerinte Ross Brawn csapatfőnök és a csapathoz csatlakozó Niki Lauda képes lesz sikeressé tenni a Mercedest, és ha tud, szívesen segít nekik. "Támogatni fogom őket, és ha tanácsra lenne szükségük, bármikor fordulhatnak hozzám" - mondta.

Azt még nem tudja, hol folytatja karrierjét, mindenesetre boldog, hogy végre kikapcsolódhat. "Örülök, hogy lesz egy kis időm síelni az év első felében. A barátaim már hívtak is, hogy nagyszerű, hogy végre lesz időm rájuk. Idén a február és az utolsó verseny közé eső harmincnyolc hétvégéből harmincnégyen dolgoztam, ami azért sok."

Haug 2013 első negyedéve után válik elérhetővé a többi csapat számára, addig nem vállalhat munkát a Forma-1-ben - ez bevett gyakorlat a sportágban, hogy a szakemberek ne vigyenek át aktuális szakmai titkokat egyik helyről a másikra. A Mercedes egyelőre nem döntött az utódjáról, de szóba került Niki Lauda és Gerhard Berger neve is.