Vágólapra másolva!
Sennát nem érte váratlanul, hogy távoznia kell a Williamstől. Bottas nem kap hosszú időt a tanulásra.

A Williams kedden jelentette be, hogy 2013-ban Valtteri Bottas lesz Pastor Maldonado csapattársa, így Bruno Sennának távoznia kell a csapattól. Bár a brazil sokáig reménykedett benne, hogy az istálló megtartja őt, végül nem lepte meg a döntés.

"A Williamsnél töltött időszakom elején elfogadtam, hogy a pénteki szabadedzéseken 15 alkalommal osztoznom kell az autómon Valtterivel, ő részben így készült fel a 2013-as debütálására" - nyilatkozta. Bár Senna az időmérőn rendszerint gyengén teljesített, a futamokon gyakran fel tudta venni a versenyt csapattársával, Pastor Maldonadóval, és végül egy hellyel végzett mögötte a bajnokságban. Úgy érzi, sokat fejlődött 2012-ben.

"Sokat tanultam, és jelentős fejlődésen mentem keresztül ebben a szezonban. Viszonylag rövid ideje tart a pályafutásom, de úgy érzem, néhány év alatt is nagy utat sikerült megtennem. Idén is voltak figyelemreméltó eredményeim, például a kedvenc pályámon, a Belga Nagydíjon futott leggyorsabb köröm. Rendszeresen pontszerző helyen értem célba, a versenyeken pedig mindig sok helyet javítottam."

Senna hozzátette, hamarosan bejelenti terveit a következő szezonra - a híresztelések szerint a Force India versenyzőjeként láthatjuk 2013-ban. A helyére lépő Bottas újoncként érkezik a Williamshez, 2012-ben ráadásul - a csapat tartalékpilótájaként - egyetlen bajnokságban sem indult, csak a teszteken és szabadedzéseken ülhetett autóba. Ennek ellenére nem tölthet túl sok időt a tanulással, a Williams azonnal pontszerző helyeket vár tőle.

"Bár ez lesz az első szezonja, ez nem azt jelenti, hogy mindent elnézünk neki - ezzel ő is tisztában van" - nyilatkozta az istálló vezérigazgatója, Toto Wolff. Szerinte Bottas elég erős mentálisan, így meg tud majd felelni az elvárásoknak. "Az F1-be érkezéskor nagy nyomás nehezedik a versenyzőkre, de szerintem Valtteri képes lesz ezzel megbirkózni."

Sennát tavaly nem csak a pályán nyújtott teljesítményéért szerződtette le a Williams, köztudott, hogy a brazil a szponzorainak is köszönhette állását. Wolff azonban nem tart attól, hogy Senna elküldésével nehezebb anyagi helyzetbe kerül a Williams. "Mindannyian tisztában vagyunk vele, hogy a csapat működését valamiből finanszírozni kell - a pénzügyek fontos szerepet játszanak. Ezért fontos számunkra, hogy a lehető legjobb csomagot kapjuk" - ismerte el.

"Valtterinek is vannak partnerei, akik követik őt az F1-be. Kereskedelmi szempontból széleskörű a jelenlétünk - örömmel jelenthetem ki, hogy Valtteri a pályán és azon kívül is nagyszerű munkát végzett. Sikerrel járt, amikor Finnországban támogatókat keresett."