Vágólapra másolva!
A venezuelai Schumacher és Pérez előtt toronymagasan vezeti a 2012-ben legtöbbet büntetett versenyzők listáját. A megrovásokat is beleszámítva Vettelt nyolcszor, Alonsót egyszer sem büntették.

Pastor Maldonado összesen 14 büntetést kapott a 2012-es szezon során, derül ki a GPUpdate.net által összeállított listából. A Williams venezuelai versenyzője ezzel jelentős előnnyel áll a lista élén, mögötte Michael Schumacher és Sergio Pérez következik 9-9 büntetéssel. Maldonadót hatszor sorolták hátra a rajtrácson (kétszer váltócsere miatt - ezekkel összesen 38 helyet veszített), kétszer bokszutca-áthajtásos büntetést, kétszer megrovást és kétszer pénzbírságot kapott.

A lista első felében találjuk a világbajnok Sebastian Vettelt is, ő 8 beszedett büntetéssel a 4. helyet foglalja el. A németet Charles Pic követi, aki valószínűleg az idei év legfurcsább szankcióját kapta: miután a Szingapúri Nagydíj szabadedzésén piros zászló alatt előzött, a sportfelügyelők közmunkára ítélték, amit a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) közlekedésbiztonsági kampányának keretében kellett letöltenie.

Három olyan versenyző van, akit egyáltalán nem büntettek 2012-ben: a világbajnoki címről épphogy lemaradó Fernando Alonso, a Lotusnál Romain Grosjean eltiltása miatt mindössze egy futamon rajthoz álló Jérome D'Ambrosio és a marussiás Timo Glock.

A büntetések száma 2012-ben:

Pastor Maldonado - 14
Michael Schumacher - 9
Sergio Pérez - 9
Sebastian Vettel - 8
Charles Pic - 7
Mark Webber - 5
Romain Grosjean - 5
Nico Hülkenberg - 5
Jean-Éric Vergne - 5
Kimi Räikkönen - 4
Kamui Kobayashi - 3
Bruno Senna - 3
Heikki Kovalainen - 3
Vitaly Petrov - 3
Pedro de la Rosa - 3
Lewis Hamilton - 2
Jenson Button - 2
Felipe Massa - 2
Nico Rosberg - 2
Narain Karthikeyan - 2
Paul di Resta - 1
Daniel Ricciardo - 1
Fernando Alonso - 0
Timo Glock - 0
Jérőme d'Ambrosio - 0