Vágólapra másolva!
A venezuelai megrovást kapott, mert kihagyta a kötelező mérlegelést, s mivel ezzel már a harmadikat gyűjtötte be, automatikusan tíz rajthellyel hátrébb küldték.

Pastor Maldonadót a hatodikból a 16. rajtkockába sorolták vissza, mert a jelzést figyelmen kívül hagyva nem vett részt a kötelező mérlegelésen, így a világbajnoki címért küzdő Fernando Alonso eggyel előrelépve a 8. helyett a 7. pozícióból vághat neki a vasárnapi Brazil Nagydíjnak.

Maldonado a Q2-ben épp visszatért a bokszba, amikor az első garázs előtt kigyulladt az arra figyelmeztető piros lámpa, hogy a számítógép kisorsolta őt mérlegelésre. A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) egyik technikai ellenőre is ott állt a bokszutca falán, és intett a Williams venezuelai versenyzőjének, hogy lassítson, majd hajtson be a garázsba, ő azonban zavartalanul tovább haladt.

Később azt állította, nem vette észre a jelzést, de a sportfelügyelők megrovásban részesítették, mert "az utasítás ellenére nem hajtott közvetlenül az FIA garázsába." A múlt hétvégi USA Nagydíj időmérőjén, egy hasonló kihágásért ugyanilyen büntetést kapott Mark Webber is, hiába tolták vissza az autóját a mérlegelő helyre azonnal a Red Bull szerelői.

Ám Maldonado idén már a harmadik megrovását kapra, s mivel ez a szabályok szerint automatikusan tíz rajthelyes büntetéssel jár, hátrasorolták. Alonso ezért a negyedik rajtsor kedvezőbb oldaláról indulhat majd, éppen csapattársa, Felipe Massa mögül. Világbajnoki riválisa, Sebastian Vettel a 4. helyet szerezte meg.

A sportfelügyelők vizsgálatot indítottak Romain Grosjean és Pedro de la Rosa ütközése kapcsán is, de rájuk végül nem szabtak ki semmilyen büntetést.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!