Vágólapra másolva!
A közúti rendszer mintájára bevezethetik a büntetőpontokat: aki összegyűjt egy bizonyos mennyiséget, automatikusan eltiltást kap a következő versenyről. A csapatok azonban még megfúrhatják a tervet.

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) fontolgatja, hogy a közútak mintájára a Forma-1-ben is bevezesse a pontrendszeren alapuló büntetési tételeket , így a túl sok vétséget elkövető versenyzők automatikusan eltiltást kaphatnának egy-egy futamról.

Jelenleg csak egy tavaly bevezetetett szabály teszi lehetővé, hogy halmazati büntetést kapjanak a visszaesők, mégpedig úgy, hogy aki három megrovást kap egy szezonban, azt a harmadik után tíz rajthelyes büntetéssel sújtják a következő futamra. További feltétele a hátrasorolásnak, hogy a három megrovásból legalább kettőt vezetési kihágásért szabjanak ki rá, tehát ne azért, mert például elkésett egy hivatalos sajtótájékoztatóról vagy a parádéról.

Charlie Whiting versenyigazgató megerősítette, hogy a szövetség új rendszer szeretne bevezetni. "Ha valaki összeszed mondjuk 12 pontot, vagy egy másik meghatározott értéket, automatikusan eltiltanák a következő versenyről. Erről tárgyalni fogunk" - mondta az Autosportnak. Az egyeztetések akár már szerdán, a Brazil Nagydíj előtt megkezdődhetnek, bár Whiting számít rá, hogy a csapatok nem feltétlenül fogják támogatni a javaslatot.

Forrás. Lotus

Grosjean monzai eltiltásánál figyelembe vették a sok 2012-es vétséget

A szakember hozzátette, különböző büntetési tételek járnának a kihágások súlyosságától függően, és nem kizárólag a vezetési vétségeket szankcionálnák.

Eddig még senki sem kapott rajtbüntetést túl sok megrovás miatt, de pillanatnyilag Sebastian Vettel, Michael Schumacher és Pastor Maldonado is veszélyeztetve érezheti magát, ők ugyanis kettőt már begyűjtöttek 2012-ben.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!