Vágólapra másolva!
Az F1 jelenlegi állapotával elégedetlen kanadai szerint a Mercedes sokkal jobban járt volna a Schumacher-Hamilton párossal, semhogy Rosberget tartsa meg. A hétszeres világbajnokot a Pirelli is szívesen szerződette volna.

Jacques Villeneuve sajnálja, hogy egykori riválisa, Michael Schumacher az idény végén ismét távozik a Forma-1-ből. A 43 éves németnek nem maradt hely a Mercedesnél, miután az istálló Lewis Hamiltont szerződtette Nico Rosberg csapattársaként a 2013-as idényre. Bár Villeneuve helyes döntésnek tartja Hamilton leigazolását, szerinte a Mercedesnek Rosberget kellett volna elküldenie.

"Miért hagyja abba?" - tette fel a kérdést Villeneuve Schumacherről, aki a Mercedes szerint túl sokáig gondolkozott azon, hogy szeretné-e folytatni pályafutását. "Nem is értem. A Hamilton-Schumacher páros sokkal jobb lenne, mint a jövő évi felállásuk."

Az 1997-es világbajnoki címet éppen Schumacher ellen megszerző Villeneuve valószínűleg azért állt ki a német mellett, mert idén valóban közelebb tudott kerülni Rosberghez, az időmérőkön eddig 9-9 arányban győzték le egymást. Schumacher sorozatos kiesései miatt viszont a tabellán 50 pont közöttük a különbség, így Rosberg elégedett a csapattársa elleni mérlegével. "Mindhárom szezonban én voltam fölényben, ez több, mint amire számítottam. Nagyon elégedett vagyok" - nyilatkozta az Auto Bildnek.

Villeneuve a Motorsport Aktuellnek adott interjúban arról is beszélt, hogy a jelenlegi szabályok mellett rossz irányba halad a Forma-1. Elsősorban az előzést segítő, állítható hátsó szárnyakat bírálta. "Akárhányszor meglátom a DRS-t, kiakadok" - jelentette ki. "Az összes jó csatát tönkreteszi."

A kanadai azt a szabályt is eltörölné, amely védekezés közben csak egyszeri irányváltoztatást engedélyez a versenyzőknek, valamint felhívta a figyelmet a Romain Grosjeanhoz és Pastor Maldonadóhoz hasonló fiatal versenyzőkre, akik szerinte "irányíthatatlanok". Úgy véli, a Forma-1-be érkező újoncok nincsenek eléggé felkészülve a Forma-1-re, a túl biztonságos pályákon pedig bátrabban vágnak bele a meggondolatlan manőverekbe. "Korábban fű volt a pálya szélén, most viszont leaszfaltozták a bukótereket. A fű miatt gyakran automatikusan visszafogtuk magunkat, de most sokan gondolkodás nélkül nyomják a gázt."

Schumachert egyébként nem csak Villeneuve szerette volna a Forma-1-ben tartani, a Pirelli is megpróbálta elcsábítani a hétszeres világbajnokot. Az olaszok új tesztpilótát keresnek Lucas di Grassi mellé, hiszen az idén alkalmazott Jaime Alguersuari jövőre újra versenyezni szeretne. "Japánban megpróbáltam meggyőzni őt" - nyilatkozta a Pirelli sportigazgatója, Paul Hembery Schumacherről. "Nem sikerült. Azt hiszem, inkább az ejtőernyőzni szeretne, vagy valami hasonló."

Hembery hozzátette, jelenleg Adrian Sutil és Kamui Kobajasi szerződtetését fontolgatják. Sutil egy bírósági ügy miatt nem kapott állást 2012-re, jövőre azonban mindenképpen visszatérne a mezőnybe. Kobajasi szerződését valószínűleg nem hosszabbítja meg a Sauber, így a japán valóban elérhetővé válhat a Pirelli számára.