Vágólapra másolva!
Újdelhiben arra panaszkodik a rendőrség, hogy főként kelet-európai prostituáltak a Forma-1-es futam ürügyén kérnek vízumot Indiába, de a nagydíj után is az országban maradnak dolgozni.

Különös problémával szembesült a rendőrség Újdelhiben: a várost a múlt heti Forma-1-es futam idején elárasztották az elsősorban Kelet-Európából érkező lányok, akik a futam után sem utaznak haza, hanem prostituáltként Indiában maradnak. A lányok többsége tavaly is hónapokat töltött az országban, a rendőrség így mindent megtesz azért, hogy jövőre ne juthassanak be a nagydíj ürügyén.

A prostituáltak jelentős része a Független Államok Közösségéből (FÁK) utazik Indiába, a vízumot arra hivatkozva kérik, hogy a Forma-1-es Indiai Nagydíjra szeretnének ellátogatni. Az Újdelhi egyik külső kerületében rendezett futamra azonban rendszerint nem jutnak el, hanem a belvárosban cserkészik be az ügyfeleiket, ráadásul a versenyhétvége után még hosszú ideig Indiában maradnak. Elsősorban külföldi turisták és tehetősebb helyiek veszik igénybe a szolgáltatásaikat, havonta akár 7000 eurónak megfelelő összeget is kereshetnek.

Az egyik rendőr a Times of India című újságnak nyilatkozva elmondta, tavaly számos kelet-európai nőt utasítottak ki az országból illegális szexuális tevékenység miatt, a prostituáltak többsége azonban idén is elutazott Újdelhibe. "Észrevettük, hogy ugyanazok a lányok térnek vissza a városba" - mondta. "Szeretnénk biztosítani, hogy ha már egyszer kiutaztak az országból, akkor ellenőrzés nélkül ne engedjék vissza őket."

Az újság szerint a rendőrség dolgát nehezíti, hogy India jó viszonyt szeretne fenntartani a FÁK országaival, ha viszont az országba érkező nők hátterét a szokásosnál szigorúbban ellenőrizik, azt sokan az egész térség elleni diszkrimináció és előítélet jeleként értelmezhetik.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!