Vágólapra másolva!
A tulajdonosváltásról szóló híresztelések ellenére továbbra is a Genii Capital kezében marad a Lotus F1-es csapata. Kimi Räikkönen számára egyértelmű választás volt, hogy jövőre is az istállónál marad, ahol vélhetően ismét Romain Grosjean lesz a csapattársa.

Úgy tűnik, lassan minden kérdéses tényező tisztázódik a Lotus jövőjével kapcsolatban: a csapat a továbbiakban is a Genii Capital tulajdonában marad, és vélhetően a versenyzőfelállás sem változik 2013-ban.

Az Indiai Nagydíj hétvégéjén kaptak szárnyra olyan híresztelések, melyek szerint az istálló jelenlegi tulajdonosa meg akar válni az alakulattól, és a Protonnak adja el a Lotus F1-es csapatát. Az Autosport értesülései szerint ezek a pletykák távol állnak az valóságtól, abban viszont van igazság, hogy a Genii tulajdonrészének bizonyos százalékát átengedte volna más cégeknek. Az utóbbi hónapokban több potenciális partnerrel is tárgyalásokat folytattak, azonban egyikükkel sem tudtak megegyezni a kisebbségi tulajdonrészek megvásárlásáról.

A csapatfőnök, Eric Boullier elárulta, a háttérben zajló tárgyalások ellenére a Genii továbbra is maximálisan elkötelezett marad az istálló mellett, és minden feltételt biztosít ahhoz, hogy a Lotus 2013-ban nagyobb esélyekkel szálljon harcba a világbajnoki címért. "Csak annyit mondhatok, hogy a csapat nem eladó, nem adtuk el, és nem is fogjuk eladni. Bár néhány partnerrel tárgyalásokat folytattunk, egyértelmű, hogy a Genii kézben tartja a helyzetet" - jelentette ki Boullier. "A Genii tisztázta a stratégiáját, így mindenünk meglesz, ami a hosszú távú jövőnk felépítéséhez szükséges."

A világbajnokságban a 4. helyen álló csapat főnöke reméli, jövőre futamgyőzelmek segítségével kerülhetnek közelebb a bajnoki címhez. A sokáig világbajnoki esélyesnek tartott Räikkönen úgy foglalja el a tabella harmadik helyét, hogy - bár hatszor felállhatott a dobogóra - egyetlen versenyt sem tudott megnyerni. Jövőre ismét a Lotusnál próbálkozhat, hiszen hétfő reggel egy rövid videóüzenetben a csapat hivatalosan is megerősítette, hogy 2013-ra is sikerült megtartaniuk a finnt. "Becsapnám az embereket, ha azt mondanám, hogy idén még arathatunk futamgyőzelmet" - nyilatkozta Boullier. "Bár csalódott lehetek az elszalasztott győzelem miatt, jól kezdtük a szezont az új autónkkal és a két új versenyzőnkkel. Ha jövőre is hasonló helyzetben leszünk, máshogy fog alakulni a történet."

Räikkönen elárulta, nem sokat kellett gondolkoznia az új szerződésén, hiszen a Lotus munkája felülmúlta a várakozásait. "Figyelembe véve a csapat 2011-es teljesítményét, nem gondoltam volna, hogy idén a világbajnoki címért harcolhatok. Nagyszerű, hogy ennyiszer felállhattam a dobogóra, és rendszeresen pontszerző helyen érek célba" - mondta. "Nyilvánvaló volt, hogy itt akarok maradni. Remélem, jövőre tovább javulhatunk."

"Amikor először beült az autónkba, nyilvánvalóvá vált, hogy semmit nem veszített a sebességéből, és remek visszajelzéseket is adott. Egy összeszedett, motivált versenyzővel dolgozhattunk együtt egész évben" - tette hozzá Boullier. "Az, hogy a Lotus idén ilyen jó bajnoki helyezésekért harcolhat, nem kis részben Kimi tehetségének és tapasztalatának köszönhető."

Azt még nem jelentették be hivatalosan, ki lesz a finn csapattársa jövőre, szinte biztosnak tűnik azonban, hogy a sorozatos rajtbalesetei miatt sokat kritizált Romain Grosjean újabb esélyt kap. A francia az elmúlt két nagydíjon elkerülte az incidenseket, és pontszerző helyekkel hálálta meg a csapat bizalmát. "Romain nagyszerű versenyt futott, pontosan azt csinálta, amit elvártunk tőle" - nyilatkozta a vasárnapi futam után Boullier. "Azt hiszem, megmutatta, milyen lehetőségek rejlenek benne, és hogy megérdemli a helyét. Az önbizalma is sokat fejlődött, most nyugodtabban vezet, és ez előnyére válhat."