Vágólapra másolva!
A finn addig küzd a világbajnoki címért, amíg van matematikai esélye, de a Lotus jelenlegi formája alapján kevés esélyt lát a sikerre.

Bár Kimi Räikkönen továbbra sem adja fel egyre halványabb világbajnoki reményeit, tisztában van vele, hogy sokkal nehezebb helyzetben van, mint 2007-ben, amikor először hódította el a címet. Négy futammal az idény vége előtt a tabella harmadik helyén áll, 48 pontos hátrányból követve Sebastian Vettelt, és a második helyezett Fernando Alonso is 32 ponttal előzi meg.

Noha öt évvel ezelőtt is hasonló helyzetből várta az utolsó futamokat - akkor a két McLaren-versenyző, Alonso és Lewis Hamilton tűnt a legnagyobb esélyesnek -, Räikkönen úgy érzi, az idei Lotusszal sokkal nehezebb lenne végrehajtani a bravúrt, mint az akkori Ferrarival. "Természetesen még mindig van esélyünk, a helyzetünk azonban más, mint 2007-ben" - mondta Indiában. "Akkor olyan autónk volt, amellyel akár az összes futamot megnyerhettük volna. Most nem mi vagyunk a leggyorsabbak, így több segítségre lenne szükségünk a bajnokság megnyeréséhez."

Räikkönen 2007-ben 17 pontos hátrányt dolgozott le az utolsó két futamon (akkor még 10 pont járt a győzelemért), egy ehhez hasonló tettre azonban csak akkor lenne esélye, ha megszakadna a Lotus eddigi nyeretlensége, a többiek pedig hibáznának. Az istálló Indiában új fejlesztések segítségével száll harcba idei első futamgyőzelméért: ezúttal mindkét autóra felszerelik a Koreában debütált, Coanda-stílusú kipufogót, és az első szárnyon is végeztek módosításokat.

"Továbbra is a bajnokság megnyerése a célunk, remélhetőleg sikerülni is fog. Amíg van esélyünk, addig próbálkozunk, de most valóban más helyzetben vagyunk" - utalt Räikkönen a 2007-es szezonnal vont párhuzamra. "Meglátjuk, mi történik, ha sikerül javulnunk a következő néhány versenyen."