Vágólapra másolva!
Gerhard Gribkowsky elismerte, hogy a BayernLB kockázatelemzőjeként a ténylegesnél alacsonyabbra becsülte a bank F1-es részvényeinek értékét. Azt állítja, Ecclestone szabta meg, milyen áron adják el részesedésüket a CVC-nek.

Tovább bonyolódik a Bernie Ecclestone és Gerhard Gribkowsky főszereplésével zajló korrupciós botrány. Az ügy kezdete még 2005-re vezethető vissza, amikor a Forma-1 akkori résztulajdonosa, a Bayern LB nevű német bank eladta részvényeit a sportág jelenlegi többségi tulajdonosának, a CVC Capital Partnersnek. Hat évvel később derült fény arra, hogy a Gribkowsky, aki a bank kockázatelemzőjeként dolgozott, a ténylegesnél alacsonyabbra becsülte a részvények értékét, így a CVC a reálisnál jóval olcsóbban juthatott hozzá a tulajdonrészhez. Gribkowskyt állítólag Ecclestone utasította a csalásra, cserébe 45 millió eurós kenőpénzt kapott.

Bár Gribkowsky-t júniusban nyolc és fél év börtönbüntetésre ítélte a müncheni bíróság, Ecclestone-t egyelőre csak tanúként hallgatták ki az ügyben. A Forma-1 nagyura elismeri, hogy pénzt adott a németnek, de azt állítja, hogy Gribkowsky zsarolással kényszerítette őt az összeg átadására. Elképzelhető azonban, hogy a jövőben mégis elítélik, Gribkowsky ugyanis a börtönben tanúvallomást tett, így újabb részletek derültek ki az üggyel kapcsolatban.

Gribkowsky vallomása szerint Ecclestone nem csak azt szabta meg, hogy a CVC vásárolja meg a részvényeket, hanem az eladási árat is kikötötte. A CVC így 756 millió dollárért jutott hozzá a bank tulajdonrészéhez, a reális ár azonban állítólag 350 millió euróval több lett volna. Gribkowsky azt állítja, ha tudta volna, hogy a Bayern LB ekkorát bukik az üzleten, megpróbált volna magasabb eladási árat kiharcolni Ecclestone-nál.

Az elbukott 350 millión kívül a Bayern LB-t további veszteség érte, amikor a Forma-1-ből történő kiszállásukkor különböző jutalékok címén 51 millió eurónak megfelelő összeget kellett átadniuk Ecclestone-nak. A bank - miután betekintést nyert az ügy aktáiba - így összesen több mint 400 millió eurós kártérítést követel a brittől, erről már tájékoztatták is Ecclestone ügyvédeit. A bajor pénzügyminiszter csak egy rövid kommentárt fűzött az ügyhöz: "A Bayern LB mindig következetesen jár el."