Vágólapra másolva!
Kedden, egy héttel a tervezett bejelentés előtt megerősítették, hogy szerződést hosszabbítottak vele. Körkép a 2013-as mezőnyről.

A Ferrari kedden délután megerősítette azt a paddockban már régóta keringő információt, hogy Felipe Massa 2013-ban is náluk folytathatja a versenyzést. Korábban szinte biztosnak tűnt, hogy az eredménytelenséggel küszködő brazil elveszíti a pilótaülését, de az elmúlt hónapokban látványosan fejlődött, ráadásul a helyére a legesélyesebbnek tartott Sergio Pérez is a McLarenhez igazolt inkább.

Massa jövőre már a nyolcadik szezonját fogja tölteni a maranellói istálló versenyzőjeként. "Az autósportban a Ferrari a családom. Egész F1-es pályafutásom alatt csak olyan autókat vezettem, amelyeknek Maranellóban épült a motorjuk: nem is tudom elképzelni, hogy másmilyenben üljek!" - idézi a 31 éves brazilt a Ferrari honlapja. "Először is szeretnék köszönetet mondani Montezemolo elnök úrnak és Stefano Domenicalinak, akik mindig, még a legnehezebb időszakokban is bíztak bennem. A csapat és a szurkolók is nyugodtak lehetnek afelől, hogy minden erőmmel segíteni fogom a Scuderiát céljai elérésében."

A Ferrarit irányító Stefano Domenicali elárulta, hogy Massa szerződését egyelőre csak egy újabb évre hosszabbították meg. 2014-től bokszutcai pletykák szerint Sebastian Vettel foglalhatja el a helyét, bár ezt már mindkét fél többször cáfolta.

Forrás: Ferrari

Massa "több mint egy évtizede hozzánk tartozik, és bebizonyította - különösen az utóbbi néhány futamon -, hogy ismét versenyképes a legmagasabb szinten is, amit egyébként az összes pilótánktól elvárunk" - mondta Domenicali. "Mindig támogattuk Felipét, pályafutásának legnehezebb pillanataiban is. Biztosak vagyunk a kvalitásai felől, és meg vagyunk győződve róla, hogy meg fogja hálálni a bizalmunkat, amit ez a hosszabbítás is kifejez."

Massa 2002-ben a Sauber színeiben mutatkozott be, de csiszolatlansága miatt a következő évben a Ferrarihoz száműzték tesztpilótának, mielőtt újabb két évre visszatért a svájciakhoz. Onnan immár versenyzőként érkezett Maranellóba, hogy mentora, Michael Schumacher mellett tanuljon. Később három évig Kimi Räikkönen lett a csapattársa, és 2008-ban egyetlen ponttal csúszott le a világbajnoki címről, ám a következő szezonban életveszélyes fejsérülést szenvedett a Hungaroringen. Sokan úgy látják, azóta nem a régi, de az utóbbi időben magára talált: az elmúlt öt verseny alatt 56 pontot gyűjtött, többet, mint a három győzelmet arató Vettelen kívül bárki.

Összeáll a 2013-as mezőny

Massa helyének biztossá válásával egyre több építőkocka kerül a helyére a Forma-1 2013-as mezőnyében. Várhatóan csak napok kérdése lesz, hogy a Sauber bejelentse a Force Indiától átigazoló Nico Hülkenberg szerződtetését, bár csapattársának kiléte még kérdéses: Kamui Kobajasi állása veszélyben forog. Esélyes rá Adrian Sutil, Jamie Alguersuari és a Pérezhez hasonlóan a Telmex által támogatott Esteban Gutiérrez is, bár lehetséges, hogy őt jövőre még csak a péntek délelőtti szabadedzéseken szerepeltetik majd.

Paul di Resta valószínűleg marad a Force Indiánál, mellé Alguersuari, Sébastien Buemi, Kobajasi, vagy a csapat tesztpilótája, Jules Bianchi érkezhet. A Williams szinte biztosan megtartja Pastor Maldonadót, Bruno Senna helyére viszont előlépteti a péntekenként idén jó teljesítményt nyújtó Valtteri Bottast. Senna talán a Caterhamnél mentheti meg a pályafutását, ahol egyelőre Vitalij Petrov és Heikki Kovalainen sorsa is bizonytalan.

Timo Glock a Marussiánál folytatja. A csapattársa várhatóan a GP2 idei 4. helyezettje, a brit Max Chilton lesz, míg Charles Pic állítólag a Caterhamhez mehet. Pedro de la Rosa tovább versenyezhet a HRT-nél, de arról csak a télen fognak dönteni, hogy kit szerződtetnek le mellé.

A csapatok 2013-as felállása
(Zöld: biztos, piros: valószínű, fekete: lehetséges)

Red Bull - Sebastian Vettel / Mark Webber
Ferrari - Fernando Alonso / Felipe Massa
McLaren - Jenson Button / Sergio Pérez
Mercedes - Lewis Hamilton / Nico Rosberg
Lotus - Kimi Räikkönen / Romain Grosjean
Sauber - Nico Hülkenberg / Kamui Kobajasi, Jaime Alguersuari, Esteban Gutiérrez
Williams - Pastor Maldonado / Valtteri Bottas
Force India - Paul di Resta / Kamui Kobajasi, Jaime Alguersuari, Sébastien Buemi
Toro Rosso - Daniel Ricciardo / Jean-Eric Vergne
Marussia - Timo Glock / Max Chilton
Caterham - Heikki Kovalainen / Vitalij Petrov, Bruno Senna, Charles Pic
HRT - Pedro de la Rosa / ?