Vágólapra másolva!
Az olaszok azután sem esnek pánikba, hogy hátrányba kerültek a bajnokságban, hisznek benne, hogy az új fejlesztésekkel az időmérőn is felvehetik a harcot a Red Bull-lal. Domenicali szerint a futamon körönként két tized a lemaradásuk.

Koreában bekövetkezett az, amire az utóbbi futamokon látott erősorrend alapján számítani lehetett: a június óta éllovas Fernando Alonsót a remek formában lévő Sebastian Vettel letaszította a tabella éléről. A Red Bull német versenyzője a Magyar Nagydíj után még 42 pontos lemaradással követte Alonsót, az azóta eltelt öt futamból azonban hármat megnyert, és 6 pontos előnnyel átvette a vezetést. A Ferrari csapatfőnöke, Stefano Domenicali szerint azonban a jelenlegi tabella nem mutat reális képet, hiszen Alonso Belgiumban és Japánban is rajtbalesetbe keveredett.

"Ne felejtsék el, hogy a legutóbbi öt futamból kettőn nem is versenyeztünk" - nyilatkozta az Autosportnak. "Teljesen máshogy nézne ki a bajnokság, ha nem estünk volna ki kétszer is az első kanyarban. Erről a rendkívül fontos tényezőről nem szabad megfeledkeztünk."

Domenicali szerint a Ferrarinak nem eshet pánikba az elveszített elsőség miatt, hiszen idén számtalanszor változott az erősorrend az élmezőnyben, így az sem biztos, hogy a szezon végéig a Red Bullé lesz a leggyorsabb autó. "Korábban láthattuk, hogy az egyik legnagyobb ellenfelünk (a McLaren - a szerk.) rendkívül gyors az időmérőkön, a futamokon viszont bizonyos problémák miatt lelassultak. Nagyon gyorsan változhatnak az erőviszonyok" - jelentette ki.

Domenicali szerint a Ferrarinak elsősorban azon kell dolgoznia, hogy továbbra is megbízható autót adjon Alonsónak, aki - Vettel két műszaki hibájával ellentétben - még egyszer sem esett ki technikai gondok miatt. Emellett a fejlesztésekhez is nagy reményeket fűz, abban bízik, hogy tovább csökkenthetik a hátrányukat a Red Bullhoz képest. "A következő futamokon muszáj olyan újításokat bevetnünk, melyik javítanak a teljesítményünkön. Biztos vagyok benne, hogy a Red Bull is hasonlóval próbálkozik majd."

"Reálisan nézve a versenyen körönként két tized a lemaradásunk. Elsősorban az időmérőn kellene javulnunk egy kicsit, hiszen látjuk, hogy a Red Bull nagyszerű tempóra képes egy körön" - magyarázta. Alonso idén mindössze háromszor rajtolhatott az első sorból, két pole pozícióját esős időmérőn szerezte, ezt a Német Nagydíjon győzelemre is tudta váltani. Domenicali úgy véli, nagyon fontos, hogy a Ferrari a hátralévő versenyeken is képes legyen hasonló teljesítményre.

"Láthattuk, hogy aki az első sorból indul, a saját versenyét futhatja, és irányítása alatt tarthatja a futamot. Egyértelmű, hogy a mérnökeinknek ezt a célt kell szem előtt tartaniuk."