Vágólapra másolva!
A nagy múltú csapat jövőre még nem számít nagy áttörésre, a 2014-ben életbe lépő új szabályoktól azonban azt várják, hogy ismét az élmezőnyben küzdhetnek.

A Williams a Ferrari és a McLaren után a Forma-1 történetének harmadik legeredményesebb csapata, 1997 óta azonban sem az egyéni, sem a konstruktőri világbajnoki címet nem sikerült megszerezniük. Az utóbbi években különösen rossz formába kerültek, s bár az idei Spanyol Nagydíjon az első győzelmüket aratták 2004 óta, jelenleg is csak a 8. helyet foglalják el a tabellán. Az igazgató, Toto Wolff ennek ellenére úgy érzi, nagy lehetőségek rejlenek a 2011-ben szinte teljesen átszervezett istállóban

"Nagyot léptünk előre a motornak és az új embereinknek köszönhetően, pedig ők alig egy éve dolgoznak nálunk. A csapat szerkezete kezd tökéletesen működni" - nyilatkozta az ESPNF1.com-nak Wolff, utalva a csapat új mérnökeire, többek között Mike Coughlanre és Mark Gillanra, valamint a Renault motorra. "Továbbra is az a célunk, hogy minél több új csapattagot szerződtessünk, és az istálló fejlődése csak idő kérdése."

A Williams lényegesen jobban teljesít, mint tavaly, hiszen 2011-ben összesen 5 pontot sikerült szerezniük, idén pedig tizenhárom futam alatt ennek máris majdnem a tízszeresét gyűjtötték össze. Pastor Maldonado és Bruno Senna ingadozó teljesítménye, valamint számos műszaki hiba miatt azonban sokat el is veszítettek.

Forrás: Williams

Wolff ettől függetlenül elégedett a csapat fejlődésével, a nagy áttörést pedig a 2014-es idénytől várja, amikor életbe lépnek az 1,6 literes, V6-os turbómotorokra vonatkozó szabályok. "Mindannyian azon dolgozunk, hogy 2014-re versenyképes csomagot hozzunk össze, és élcsapattá váljunk" - jelentette ki az igazgató, aki két év múlva már a bajnoki cím elhódítását sem tartja lehetetlennek, 2013-ra azonban még szerényebb elvárásokat támaszt csapata elé.

"Reális célokat kell kitűznünk. Futamgyőzelmeket aratni nagyon nehéz" - magyarázta. "Úgy gondolom, jövőre már az is előrelépésnek számítana, ha folyamatosan a pontszerzők között végeznénk, felállhatnánk a dobogóra, vagy legalább rendszeresen az első hat között érnénk célba. Így a jó csapatok között tartanának számon minket. A célunk az, hogy jövőre a legjobb öt, esetleg a legjobb négy csapat között végezzünk."