Vágólapra másolva!
Kimi Räikkönen Fernando Alonso szélárnyékából próbált előnyhöz jutni a monzai időmérőn, végül azonban emiatt került hátrányba. A beugró Jérome D'Ambrosio vegyes érzésekkel zárta a szombatot.

Egy héttel a Belgiumban megszerzett harmadik rajtpozíciója után Kimi Räikkönen a monzai időmérőn nem tudott beleszólni a pole-ért folyó küzdelembe, és csak a 8. helyen végzett.

"Ma nem volt meg a tempónk, de legalább bejutottunk a top tízbe. Többé-kevésbé ugyanebben a pozícióban töltöttük az egész hétvégét, így a ma mutatott sebességünk nem ért nagy meglepetésként" - árulta el a pilóta, aki a Lotus erős versenytempójában, és az előzésre alkalmas monzai pályában bízik.

A csapat vezető versenymérnöke szerint a finn néhány hellyel előrébb is végezhetett volna, azonban bizarr módon Fernando Alonso műszaki hibájának részben ők itták meg a levét. "Fernando Kimi előtt haladt az utolsó körében, aminek köszönhetően jó kis szélárnyékot kaphatott volna. Sajnos azonban Fernando nem volt gyors abban a körben, mi pedig túl közel kerültünk hozzá az Ascari sikánban, amivel körülbelül másfél tizedet vesztettünk" - magyarázta Alan Permane.

Az Olasz Nagydíjtól eltiltott Romain Grosjean helyére beugró Jérome D'Ambrosio annak ellenére felemás érzelmekkel zárta a szombati napot, hogy pályafutása legjobb időmérős eredményét érte el a 16. hellyel.

"Sikerült bejutnom a Q2-be, de frusztráló, hogy nem tudtam egy kicsit jobb teljesítményt nyújtani, mivel a második és a harmadik szektorban nagyon közel voltam, de az elsőben már tegnap óta szenvedek egy kicsit. A Kimi és köztem lévő különbség 60-70 százaléka ebből származik" - magyarázta a versenyző. "Sok mindenre kell figyelnem ezen a hétvégén, így nem túl rossz ez az eredmény, de azért valamivel jobbra vágytam."

A csapat mindkét versenyzője egy-egy helyet előrelép Paul di Resta és Pastor Maldonado büntetése miatt, így a 7., illetve 15. rajtkockából várhatják a holnapi futamot.