Vágólapra másolva!
A sportfelügyelők segédjeként több alkalommal dolgozó Derek Warwick reméli, a francia pilóta elleni szankcióból mindegyik versenyző tanulni fog. Sergio Pérez ugyanakkor következetesebb büntetéseket akar.

Tizennyolc év után először büntetnek F1-es versenyzőt azzal, hogy eltiltják a következő a nagydíjról: az áldozat Romain Grosjean, aki Belgiumban hatalmas rajtbalesetet okozott, ezért nem vehet részt a hétvégi Olasz Nagydíjon. A sportfelügyelői testületben tanácsadóként már sok rutint szerző Derek Warwick bízik benne, hogy a büntetés súlyát átérzik a mezőny tagjai.

"Úgy gondolom, az összes versenyzőnek rá kell eszmélnie, hogy igenis eltilthatják őket egy, kettő, három, négy versenyre. Szerintem úgy kell cselekedniük a sportfelügyelőknek, ha valamit veszélyesnek ítélnek meg, mint Spában, ahol tökéletesen eltalálták, mit kell tenni" - nyilatkozta az egykori versenyző az Autosportnak. "Reméljük, a versenyzők tanulnak belőle, hogy mi várhat rájuk. Nem számít, kiről van szó, lehet az Lewis Hamilton, Fernando Alonso, Sebastian Vettel, bárkit elmeszelhetnek egy vagy két futamról."

Régebben bevett gyakorlat volt, hogy egy komolyabb ütközés után eltiltással sújtottak egy versenyzőt, néhány versenyre felfüggesztve - ilyen felfüggesztett ítélet hatálya alatt okozott karambolt 1994-ben Eddie Irvine és Mika Häkkinen is, akiknek ezért ki kellett hagynia pár futamot. Grosjean esetében súlyosbító tényezőnek számított, hogy idén már rengeteg balesetbe keveredett az első körben. Warwick helyesli az eltiltást, bár szerinte a Lotus pilótája "önmagában a spái balesetért is megérdemelte a büntetést."

A rajtbaleset egyik vesztese, Sergio Pérez egyetért a Grosjean elleni szankcióval. "Ez egy jel mindannyiunk számára, hogy jobban tiszteljük egymást, mert eddig kevés tiszteletet mutattunk" - mondta. "Nem azt állítom, hogy ez mindenkire érvényes, csak néhány pilótára, akivel nem igazán lehetett pozícióért harcolni. Mindig akadnak, akik elvesztik az irányítást, de (az eltiltás) szerintem segít megelőzni, hogy a versenyzők őrültségeket csináljanak."

A büntetési módszerekkel azonban nem elégedett. "Vannak, akik rengeteg büntetést kaptak idén. Minden versenyen nekimentek valakinek, elrontják mások futamát, mégis csak pénzbüntetést vagy rajtrácson történő hátrasorolást kapnak. Úgy vélem, olyan rendszert kell kidolgozni, amely következetesebb a büntetésekkel" - fogalmazta meg a célt. "Szükség van rá, hogy ha valaki tényleg valami rosszat csinál, megfizessen érte."

A rendszeres bajkeverőkkel feltehetően Pastor Maldonadóra is utalt, akivel többször ütközött 2012-ben. A Williams pilótája Monzára is összeszedett már egy tíz rajthelyes büntetést, viszont nem aggódik túlságosan emiatt. "Nem örülök, de nem tehetek mást, minthogy versenyzek" - mondta. "Ezen a pályán sokkal könnyebben lehet előzni, mint máshol."