Vágólapra másolva!
A Lotus csapatfőnöke mindenképpen elbeszélget versenyzőjével, aki szerinte túl sokat akar a rajtoknál. Romain Grosjean elsősorban önmagára mérges, és átgondolja a hozzáállását.

Romain Grosjeant eltiltották a hétvégi Olasz Nagydíjról, miután Spában súlyos rajtbalesetet okozott, amely öt versenyző - köztük két világbajnoki főszereplő, Fernando Alonso és Lewis Hamilton, valamint a győzelemre esélyes Sauberek - futamát tette tönkre. A Lotus nem fellebbezett az ítélet ellen, mivel ők is úgy ítélték meg, hogy Grosjean okozta a balesetet, bár Eric Boullier szerint az eltiltás talán túl szigorú szankció. Most abban bízik, hogy a fiatal francia a jövőben visszafogottabban viselkedik a rajtoknál, hiszen idén már számos incidens részese volt az első körökben.

"Csak annyit mondhatok, hogy reménykedem benne" - nyilatkozta a csapatfőnök, mikor arról kérdezték, Grosjean tanulni fog-e mostani hibájából. "A büntetéseket nyilvánvalóan azért osztják ki, hogy az ember elgondolkozzon rajta, mit csinált rosszul. Az eltiltás segíthet neki abban, hogy a jövőben jobb versenyzővé váljon - ennek örülök."

Boullier elismeri, hogy Grosjean idén túl sok sokszor került bajba a verseny első körében, de hangsúlyozta, hogy gyakran nem ő idézte elő az ütközéseket. "Bár természetesen az sem jó, ha mindig rossz helyen van. Dolgoznunk kell rajta, hogy a jövőben elkerüljük ezt. Beszélgetni fogunk arról, hogy miért van mindig rosszkor rossz helyen" - vélekedett Boullier, aki szerint Grosjeant első teljes F1-es idényében egyszerűen a bizonyítási vágy hajtja. "Szerintem a problémához az is hozzájárul, hogy nagyon szeretne bizonyítani. Maximalista, és mindig nagyszerű teljesítményt akar nyújtani" - magyarázta. "Meg kell tanulnia, hogy nem szabad túl nagy nyomás alá helyeznie magát a rajtoknál."

A sportfelügyelők döntését Grosjean is elfogadta, bár hozzátette, pályafutása egyik legrosszabb élménye, hogy ki kell hagynia a monzai futamot. "Egy ilyen ítéletet nagyon nehéz elfogadni, ha az ember ennyire szereti a versenyzést" - mondta csalódottan. A történtek miatt elsősorban önmagát okolja. "Őszintén szólva teljesen biztos voltam benne, hogy már Lewis előtt járok, de nem így volt, ezért át kell gondolom, hogy milyenek a látási viszonyok az autóban ülve" - nyilatkozta Grosjean, aki szerint a tükrökben nem sokat lehet látni. "Főleg magamra vagyok mérges, mert rosszul ítéltem meg a távolságot Lewis autója és az enyém között."

Bár tisztában van vele, hogy idén mindenki másnál gyakrabban került bajba az első kanyarban, továbbra sem tartja túl agresszívnek a vezetési stílusát. "Egyetértek azzal, hogy túl sokat ütköztem, hiszen már az is túl sok, ha egynél többször fordul elő az ilyesmi" - ismerte el. "De korábban is mondtam már, hogy minden eset más. Nem arról van szó, hogy túl agresszív vagyok, és 200 méterrel később fékezek a kelleténél - a legtöbbször csak rosszul mérem fel az előttem vagy mellettem lévő helyet."

Grosjean ülését valószínűleg a Lotus tartalékversenyzője, a belga Jérome D'Ambrosio foglalhatja el át Monzában.