Vágólapra másolva!
Az egyiket azért, mert kiugrotta a spái rajtot, a másikat meg azért, mert az újraindításnál legázolta Timo Glock Marussiáját.

Pastor Maldonadónak a jövő hétvégi Olasz Nagydíjon tíz hellyel hátrébbról kell indulnia, mint ahová kvalifikálja magát, miután a belgiumi sportfelügyelők két, egyenként öt rajthelyes büntetést is kiszabtak rá.

Az elsőt azért kapta, mert a spái rajtnál túl korán lódult meg, amiről elismerte, hogy a saját hibája volt. "Az indításnál hibáztam, kicsúszott a kezemből a kuplungkar" - mondta. A másodikat pedig azért, mert amikor az 5. kör elején a Safety Car kiment a pályáról, és ismét útjára engedte a mezőnyt, a célegyenes végén megtorpedózta Timo Glock Marussiáját.

Igaz, ekkor ő húzta a rövidebbet: míg a német folytatni tudta a versenyt, Maldonado kénytelen volt végleg a fűre parkolni összetört Williamsét. Ettől függetlenül Glock sem járt jól. "Erősebbek lehettünk volna, ha a verseny elején nem vesztek időt Maldonado miatt. Így jobban lemaradtam (Vitalij) Petrovtól, mint indokolt lett volna" - vélte.

Noha az időmérőn eredetileg a 3. helyet szerezte meg, Maldonado csak a 6. kockából rajtolhatott, mivel már szombaton is megbüntették, amiért a Q1-ben akadályozta Nico Hülkenberget. A mai kiesése pedig azt jelenti, hogy barcelonai győzelmén kívül egész évben csupán egyszer, sanghaji 8. helyezése révén tudott pontot szerezni. Csapattársa, Bruno Senna az időmérőkön rendre gyengébben szerepel, viszont már hat alkalommal gyarapította a Williams számláját.