Vágólapra másolva!
A gyengébb 2011-es eredmények ellenére Kimi Räikkönen végig bízott benne, hogy a Lotus idén világbajnoki esélyes lesz. A csapat jövőjéről azonban óvatosan nyilatkozik.

Kimi Räikkönen kétéves kihagyás után, az idei szezonban tért vissza a Forma-1 mezőnyébe. Míg korábban hosszú évekig élcsapatoknál, a McLarennél és a Ferrarinál versenyzett, idén annak a Lotusnak az autójába ült be, amely az előző szezonban - Renault néven - nem remekelt, az első két futamon szerzett dobogós helyezésük után egyszer sem végeztek a legjobb három között. Így erősen kérdéses volt, hogy Räikkönen idén felveheti-e a harcot a többi élversenyzővel. Ő azonban azt állítja, tudta, hogy a Lotus akár bajnoki esélyes autót is építhet.

"Már több szezonban is előfordult, hogy élcsapatnál versenyeztem, és viszonylag rossz évünk volt. A következő idény viszont teljesen másképpen alakult" - nyilatkozta az Autosportnak, majd arra emlékeztetett, hogy a Renault néhány évvel ezelőtt, 2005-ben és 2006-ban világbajnoki címeket tudott nyerni. "Még mindig a mezőny egyik legnagyobb csapatáról beszélhetünk: ugyanazt a gyárat használják, mint régen, és szinte minden eszköz a rendelkezésükre áll ahhoz, hogy megépítsék a leggyorsabb, legjobb autót."

A Lotus idén sokkal meggyőzőbb teljesítményt nyújt, Räikkönen eddig ötször, Romain Grosjean pedig háromszor állhatott a dobogón, a pontversenyben a finn hátránya csak 8 pont a második helyen álló Mark Webberhez képest. A 2007-es világbajnok szerint alapvetően a tavalyi Renault sem volt rossz autó, de nagy hátrányba kerültek amiatt, hogy a többi csapattal ellentétben kitartottak a forradalmi, előrevezetett kipufogó mellett.

Forrás: Lotus

"Úgy döntöttek, teljesen más autót építenek, mint a többiek, és innen már nem volt visszaút. Sajnos rossz döntést hoztak, így gyengébbnek tűnt az autójuk, mint amilyen valójában volt" - magyarázta Räikkönen, aki örül, hogy több ajánlat mérlegelése után végül a Lotus mellett döntött 2011 végén. "Rendkívül elégedett vagyok a dolgok alakulásával, nagyszerű emberekkel dolgozhatok együtt, és élvezem a helyzetet."

Bár szerződése két évre, tehát a 2013-as idény végéig szól, találgatások merültek fel a jövőjével kapcsolatban - arra is esélyesnek tartották, hogy jövőre ő veszi át Felipe Massa helyét a Ferrarinál. Räikkönen egyelőre nem szeretne a jövőjével foglalkozni, az idei évre összpontosít, bár azt elismeri: nincs garancia arra, hogy a Lotus 2013-ban is ilyen erős lesz.

"Lehet, hogy idén jól teljesítünk, de a legjobb csapatokkal is előfordul, hogy a következő évben nehézségekbe ütköznek. Az ember azt gondolná, hogy a csapat folyamatosan csak javulni fog, ezt azonban soha nem tudhatjuk előre" - jelentette ki. "Jövőre is ilyen formában szeretnénk folytatni, de még nagyon korai lenne megjósolni, mi fog történni. Az idei szezonra koncentrálunk, hiszen javulnunk kell az év második felében."