Vágólapra másolva!
Kritizálja a jelenlegi helyzetet, mert szerinte túl sok bajnokság van, és emiatt nincs egyértelműen olyan út a fiatal versenyzők számára, amely garantálja a Forma-1-es szereplést.

Számtalan együléses kategória - GP2, GP3, Forma-2, Forma-3, Auto GP, különböző márkakupák - közül választhatnak napjaink fiatal autóversenyzői a karrierjük építéséhez, de Gerhard Berger szerint éppen a lehetőségek széles kínálata az, ami megnehezíti a bejutást a Forma-1-be.

"A rendszer már nem látja el a feladatát, vagyis azt, hogy egy tehetséges pilótának olyan önéletrajzot adjon, melyet felhasználva bekerülhet a Forma-1-be" - nyilatkozta az egykori versenyző az FIA magazinjának, az InMotionnek. "Túl sok bajnokság van, és közöttük túlságosan megoszlik a figyelem. Az emberek panaszkodnak, hogy a legjobb versenyzők szétszóródnak, és most már nem lehet úgy tekinteni például a brit Forma-3-ra, hogy onnan biztos el lehet érni a Forma-1-be."

A mezőny nagy része az előszobának tekintett GP2-ből (korábban az F-3000-ből) került be a Forma-1-be, de vannak olyanok is, akik ezt a fokot kihagyva értek el a legfelső szintre. Berger, akit nemrég megválasztottak az FIA Együléses Versenyautók Bizottságának vezetőjének, azt mondja, mindent megtesz a kedvező fordulatért.

"Próbáljuk megteremteni a legjárhatóbb utat a versenyzők számára, hogy a gokartból eljussanak az F1-be" - közölte. "A bizottság megvizsgál mindent a gokartok és a Forma-1 szintje között. Jómagam úgy látom, hogy a létra jelenleg nagyon ingatag."

A Ferrarinál és a McLarennél is megfordult osztrák úgy véli, hogy a kapcsolatai és a képességei révén sikerülhet elérni a kitűzött célokat.