Vágólapra másolva!
Az új francia kormány sportminisztere vizsgálatot rendelt el, hogy kiderítsék, kivitelezhető-e egy Forma-1-es futam az országban. Az eddig biztos befutónak tűnő Paul Ricard mellett a magnyi-cours-i lehetőségeket is felmérik.

Bár az év elején már szinte biztosra lehetett venni, hogy a Francia Nagydíj a következő években visszatér a Forma-1-be, az új elnök, Francois Hollande májusi megválasztása komoly veszélybe sodorta a projekt jövőjét. Elődjével, Nicolas Sarkozyvel ellentétben ugyanis ő nem ragaszkodik az F1-es szerződéshez, ami szerinte túl nagy anyagi terhet róna az államra. A szocialista államfő kinevezése után megrekedtek a Bernie Ecclestone-nal folytatott tárgyalások, most azonban úgy tűnik, mégis van remény a verseny felélesztésére.

A Reuters információi szerint a sportminiszter, Valerie Fourneyron azzal bízta meg a Francia Motorsport Szövetséget (FFSA), hogy vizsgálják meg a nagydíj lehetséges helyszínéül szolgáló pályákat, és mérjék fel, van-e bármilyen technikai, műszaki vagy jogi akadálya a futam megrendezésének. Bár sokáig úgy tűnt, hogy a versenyre mindenképpen Paul Ricardban kerül sor, az FFSA most a nagydíjnak 1991 és 2008 között otthont adó Magny-Cours-ban is felméri a lehetőségeket. Ezen a pályán valószínűleg olcsóbb lenne tető alá hozni a versenyt, hiszen Paul Ricard legutóbb 1990-ben volt a versenynaptár része, a későbbi módosításuk után pedig elsősorban tesztpályának használták, így nincsenek lelátók, és a paddock méretét is meg kellene növelni.

A Reuters szerint Ecclestone továbbra is szívesen látná a francia futamot, de az kérdéses, hogy minden évben megrendeznék-e, vagy egy másik pályával - valószínűleg Spával - évenkénti váltásban. Az FFSA várhatóan ősszel készül el a jelentéssel, a sportminisztériumban pedig ezután mérlegelik a lehetőségeket. "A projektvezető által szolgáltatott adatok alapján az FFSA szeptember közepén küld jelentést a sportminisztériumnak" - áll a szövetség közleményében.

Az is előfordulhat, hogy már idén F1-es autók fognak körözni Magny-Cours-ban, több csapat fontolgatja ugyanis, hogy ott kerítenek sort a fiatal versenyzők tesztjére. Három csapat, a Williams, a HRT és a Marussia múlt héten, Silverstone-ban ejtette meg a gyakorlást, a többiek pedig az eredeti tervek szerint Abu-Dzabiban teszteltek volna. A Mercedes azonban felvetette, hogy a szeptemberi Olasz Nagydíj után Magny-Cours-ban is tesztelhetnének a csapatok. A Ferrari szóvivője megerősítette az Autosportnak, hogy ők is fontolóra veszik ezt a lehetőséget.