Vágólapra másolva!
A súlyos balesetet szenvedett Maria de Villota kikerült az intenzív osztályról, és már a családjával is kommunikál. Az FIA megvizsgálja a megrongálódott sisakot.

A Marussia nyolc nappal Maria de Villota súlyos balesete után újabb közleményt adott ki a tesztpilótanő állapotáról, melyben "figyelemre méltó javulásról" számoltak be. De Villota a múlt héten szenvedett balesetet a Marussia egyenesfutási tesztjén Duxfordban, amikor a bemelegítő köre után nekiütközött egy teherautó platójának. Életveszélyes fejsérüléseket szenvedett, és a jobb szemét nem tudták megmenteni az orvosok.

De Villota állapota a baleset óta folyamatosan javul, a csapat közleménye szerint vasárnap reggel óta ébren van, és egyre többet kommunikál a családjával is. "A baleset után két sikeres műtétet hajtottak végre rajta, és szombat óta az Addenbrooke's Hospital orvosi csapata folyamatosan csökkentette az altatószerek adagolását. Vasárnap reggelre felébredt, és már a családjával is tudott beszélni. Ezek a korai jelek arra utaltak, hogy pozitívan halad Maria felépülése."

"Azóta Maria kicsi, de fontos lépéseket tesz a gyógyulás felé. Hétfőn kikerült az intenzív osztályról, és már nem altatják. A családja folyamatosan mellette van, már szabadon tud kommunikálni velük és az orvosokkal. Továbbra is folyamatosan felügyelik Maria javuló állapotát" - állt a közleményben.

Mivel de Villota balesete egy privát egyenesfutási teszten történt, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) nem indít hivatalos vizsgálatot az eset kapcsán. A szövetség versenyigazgatója, Charlie Whiting azonban elárulta, az FIA szeretné kideríteni, mi okozta a versenyző súlyos sérüléseit. "Szeretnénk megvizsgálni a sisakját, hogy megtudjuk, pontosan hol volt a hiba" - nyilatkozta. Az ütközés viszonylag kis sebességgel történt, ezért de Villota sérülései orvosilag nem hasonlíthatóak azokhoz, melyeket Felipe Massa szenvedett el a 2009-es Magyar Nagydíj időmérőjén.