Vágólapra másolva!
Fernando Alonso két év után szerzett újra pole pozíciót, de tudja, hogy ez részben a speciális körülményeknek és a szerencsének is köszönhető. Felipe Massa szintén jól ment, csak a legutolsó kanyarban elvesztett idő miatt lett ötödik.

Fernando Alonso a 21. pole pozícióját szerezte meg Silverstone-ban, ezzel az örökranglistán feljött a 11. helyre, Lewis Hamilton mellé. A spanyol pilóta nem felejtette el, hogy női versenyző honfitársa jelenleg is a kórházban van. "Először is ezt a pole-t Maria de Villotának szeretném ajánlani, aki nagyon nehéz perceket él át most. Szomorúak vagyunk ezekben a napokban, a gondolataink vele és a családjával vannak" - nyilatkozta.

Alonsónak egy nagy adag szerencsére is szüksége volt a Q2-ban, főleg akkor, amikor kis híján belecsúszott a pályát szegélyező betonfalba. "Meglepetés volt az első rajtkocka, mert az ilyen körülmények között soha nem lehet tudni, hogy mi történhet" - nyilatkozta a kétszeres világbajnok. "Ezen a délutánon az embernek a jó helyen a jó időben a jó gumikon kellett lennie, hogy mindez sikerüljön, egy kis szerencsére is szükség volt. Egyszer akkor volt szerencsénk, amikor megpördültem a Q2 elején, aztán amikor egy hajszállal sikerült bejutnom a Q3-ba a megszakítás után: a végén volt egy autó előttem, a látási viszonyok igazán rosszak voltak, és az utolsó kanyarban a sárga zászlót is lengették, de végül sikerült továbbjutnom a következő szakaszba."

A spanyol - nem meglepő módon - elárulta azt is, hogy kivételesen örülne egy unalmas futamnak."A mai pole pozíció fontos, még akkor is, ha tudjuk, hogy nem normális körülmények között született. Még szereznünk kell egyet száraz időben is, hogy elmondhassuk, lecsökkentettük a hátrányunkat a legjobbakkal szemben. Unalmas versenyben reménykedem tudván azt, hogy mindenki előtt rajtolok."

Forrás: Ferrari

Felipe Massa szintén remekül vezetett az időmérőn, csak egy kis hiba gátolta meg abban, hogy még előrébbről induljon, mint az ötödik rajtkocka. "A legutolsó kanyarban vesztettem időt, amikor blokkoltak a hátsó kerekeim. Mindent egybevetve elégedett vagyok az ötödik hellyel. Úgy gondolom, versenyképes leszek holnap, különösen azért, mert az autó jól megy az ilyen típusú pályákon. Kanada óta az F2012 sokat fejlődött, az eredményekből ez tisztán látszik. Szerintem a Q2 félbeszakítása jó döntés volt, még akkor is, ha jöhetett volna egy kicsit korábban. Hihetetlen, hogy mennyi helyen úszott fel az autó a célegyenesben akkor."

A Ferrari csapatfőnökével, Stefano Domenicalival természetesen madarat lehetett volna fogatni, mert már nagyon régen (2010-ben Szingapúrban - a szerk.) indult Ferrari az első rajtkockából. "A pontokat csak vasárnap osztják, ezt észben kell tartani. Nyilvánvalóan elégedettek vagyunk, mert már olyan sok - túl sok - ideje nem volt egy versenyzőnk sem a pole pozícióban, de nem szabad elragadtatnunk magunkat, sőt pont ellenkezőleg" - nyilatkozta.

Forrás: Ferrari
Felipe Massa

"Fernando különleges volt és Felipe is jó munkát végzett, eddig ez a legjobb időmérőnk idén. Az időjárás előrejelzés holnapra vonatkozóan bizonytalan, készenlétben kell állnunk, hogy a legkisebb változásra is reagáljunk. Idén már oly sokszor láttuk, hogy a rajtrácson elfoglalt pozíció nem döntő a verseny végeredményét tekintve, de reménykedjünk benne, hogy legalább holnap mégis fontos szerepet játszik majd" - fejezte be Domanicali.