Vágólapra másolva!
Családja szerint a kedden súlyos balesetet szenvedett Maria de Villota továbbra is súlyos, de stabil állapotban fekszik a kórházban. A pilóták szerint a Nemzetközi Automobil Szövetségnek is ki kell vizsgálnia a történteket.

A Marussia keddi egyenesfutási tesztjén balesetet szenvedett spanyol tesztpilótanőt keddről szerdára virradóra egész éjszaka műtötték. A hosszas operáció után Maria de Villota állapota stabil maradt, de a jobb szemét nem tudták megmenteni a cambridge-i orvosok.

De Villota testvére, Isabel a család nevében csütörtök este kiadott egy sajtóközleményt a csapaton keresztül. "Maria kritikus, de stabil állapotban maradt az Addenbrooke kórházban" - írta. "Mivel jelenleg újabb hírrel nem szolgálhatunk, legalább abból bátorságot tudunk meríteni, hogy Maria a baleset óta stabil állapotban maradt, még a hosszú műtét alatt is, amelyen tegnap esett át."

"Mi, a család egymást támogatjuk Maria mellett, és nagy megelégedésünkre szolgál, hogy kimagasló színvonalú orvosi kezelésben részesül" - folytatta. "Bizakodóak maradunk, ami nagy részben azoknak a szívmelengető szeretetnyilvánításoknak köszönhető, amelyeket a világ minden részéről kapunk. Emellett szeretnénk köszönetet mondani a Marussia F1 csapatnak mindazért a törődésért és figyelemért, amiben részesítettek minket az elmúlt pár napban" - áll a közlemény végén.

Felipe Massa, aki pár éve szintén súlyos fejsérülést szenvedett, kifejezte a reményét, hogy a Nemzetközi Automobil Szövetséget (FIA) is bevonják majd abba a vizsgálatba, amelynek célja, hogy tanuljanak az esetből. "Száz százalékig mellette állok, mivel én is hasonló helyzetben voltam" - nyilatkozta a brazil versenyző Silverstone-ban de Villotáról. "Istennek hála velem végül nem történt semmi baj, de láttuk, hogy vele igen, hiszen elvesztette az egyik szemét."

"Csak annyit tudok, hogy egy repülőtéren vezetett, és gondja volt egy teherautóval. Nem normális, hogy a Forma-1-ben ilyen baleset előfordulhat" - folytatta. "Az én esetemben valami repült a pálya fölött, és eltalált, de az egy másik versenyautóból származott, ami teljesen más. Meg kell értenünk, mi történt, most ez a legfontosabb, és az FIA-nak is oda kell figyelnie rá, hogy a teszteket, az összes részletet és minden körülményt a helyére tegyen, s így garantált legyen az a maximális biztonság, amit biztosítani kell számunkra."

A versenyzők szakszervezete, a GPDA spanyol elnöke, Pedro de la Rosa egyetért Barrichellóval abban, hogy az FIA-nak is ki kell vizsgálnia az ügyet. A HRT 41 éves spanyol pilótája szerint tanulniuk kell az esetből. "Minden tényt kiterítünk majd az asztalra, hogy lássuk, van-e valami, amin szükséges változtatni a biztonság javítása érdekében" - nyilatkozta de la Rosa, amikor arról kérdezték, hogy a GPDA foglalkozni fog-e a balesettel.

"Ha történik egy baleset, az azt jelenti, hogy valami nem működött rendesen. Biztosítanunk kell, hogy a csapatok, az FIA és a GPDA változásokat vezessenek be a jövőben, mert ez így nem elég. Először is rá kell jönnünk, hogy pontosan mi történt, milyen biztonsági intézkedések voltak érvényben, és a repülőtér hogyan volt felkészítve a Forma-1-es tesztre" - tette hozzá de la Rosa.