Vágólapra másolva!
A szezon előtt örömmel elfogadta volna a dobogós helyezéseket, de mivel többször is esélye nyílt a győzelemre, inkább bosszús, amiért győznie még nem sikerült.

Kimi Räikkönen két év kihagyás után idén a Lotus színeiben tért vissza a Forma-1-be. A 2007-es világbajnoknak több újdonsággal kellett megbarátkoznia, az elmúlt két évben ugyanis több lényeges változás történt a sportágban - lecserélték a hivatalos gumiszállítót, betiltották a verseny közbeni tankolást, bevezették a DRS-t.

Räikkönen látszólag jól felvette a ritmust, nyolc futam alatt 73 pontot gyűjtött, közben három alkalommal is felállhatott a dobogóra. Ennek ellenére nincs megelégedve az eredményeivel, ugyanis hiányolja az igazán nagy sikert. "Ha a szezon előtt megkérdeztek volna, hogy elégedett lennék-e a dobogókkal, akkor igennel válaszoltam volna. Mostanra viszont már több jó eredményt is elértem, ezért még többre vágyom. Az előző versenyeken nem voltak annyira jók az eredményeink, mint szerettem volna. Jó helyeken értünk célba, de amiatt csalódott vagyok, hogy még nem nyertem" - jelentette ki a Lotus sajtóirodája által készített interjúban.

Bahreinben Räikkönen úgy lett második, hogy a futam egy szakaszában komoly fenyegetést jelentett a győztes Sebastian Vettelre, Barcelonában talán csak néhány kör kellett volna még neki, hogy frissebb gumijain megelőzze Fernando Alonsót és Pastor Maldonadót. Legutóbb, Valenciában szintén volt esélye a győzelemre, mivel tartotta a lépést Alonsóval, és vélhetően csak azért nem tudta megtámadni őt, mert sokáig beragadt Lewis Hamilton mögé.

Räikkönen úgy gondolja, hamarosan összejöhet neki a várva várt győzelem. "Nem járunk messze tőle, egyre közeledünk hozzá" - mondta. Csapattársa, Romain Grosjean is így érzi, akinek szintén volt sansza a sikerre. Valenciában például sokáig Alonso előtt haladt. "Nagyon közel álltam az első győzelemhez, méghozzá azon a helyszínen, ahol bemutatkoztam a Forma-1-ben! Ez szép történet lett volna, de sajnos a valóság nem mindig követi a forgatókönyvet" - utalt a műszaki hibájára.

Fotó: Tom Gandolfini/AFP

"Önhibánkon kívül végül nem értünk célba, és szomorú voltam, ahogy a csapat is. Elérhető volt a győzelem, de nem jött össze. Türelmesnek kell lennünk, hiszen bár Valenciában nem szereztem meg az első győzelmemet, meggyőződésem, hogy valamikor sikerülni fog. Nagyszerű érzés világbajnokokkal, valódi élcsapatokkal harcolni. Most már mi is nagy csapat vagyunk."

A Lotus technikai igazgatója bizakodó a hétvégi Brit Nagydíj előtt. "Hosszú idő után először utazunk gyors kanyarokkal teletzűzdelt pályára. Mugellóban, Barcelonában, Szepangban és Melbourne-ben jól teljesítettünk, ezért bízunk benne, hogy az E20 itt is erős lesz" - mondta James Allison.

A csapat autójának kedveznek a gyors kanyarok, a hűvösebb időjárás viszont nem. Silverstone-ban valószínűleg nem lesz hőség, ezért a Lotus nem tartja kizártnak, hogy a kvalifikáción gondjuk lehet majd a gumik felmelegítésével.