Vágólapra másolva!
A Lotus csapatfőnöke szerint ártalmas lehet az F1 jövőjére nézve, ha a közelgő határidő miatt meggondolatlanul hoznak új szabályokat a költségek csökkentése érdekében.

Miközben a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) és több csapat is egyetért abban, hogy a jövőben csökkenteni kell a csapatok által a versenyzésre fordított összeget, a Lotus csapatfőnöke, Eric Boullier óvatosságra inti az istállókat.

Az FIA által előterjesztett új szabályokat június 30-ig kellene elfogadniuk a csapatoknak, Boullier azonban attól tart, hogy a közelgő határidő miatt olyan módosításokba is beleegyeznek, mely inkább árt, mint használ a Forma-1-nek. Az FIA 2013-tól jobban korlátozná a teszteket, csökkentené a csapattagok maximális számát, és beleszólhatna az istállók költségkorlátozási megállapodásába, a Resource Restriction Agreementbe (RRA) is.

"Jó, hogy a paddockban mindenki megértette: komolyan el kell gondolkodnunk az F1 jövőjéről" - nyilatkozta az Autosportnak Boullier. "De nagyon fontos, hogy helyes döntést hozzunk - nem szabad elsietni, hiszen később megbánhatjuk."

"A múltban is hoztunk olyan döntéseket, melyeknek most isszuk meg a levét, és a jövőben pedig még több pénzünkbe kerülhetnek. Ezért nagyon fontos, hogy most jól válasszunk, ne siessünk el semmit" - tette hozzá.

Június 30-ig van lehetőség arra, hogy az FIA az összes csapat beleegyezése nélkül hozzon új szabályokat. A jelenlegi szabálymódosítási tervezetet a Red Bull és a Toro Rosso nem támogatja, így ők megvétózhatják a javaslatot, ha a következő két napban nem kerül sor a megegyezésre.

"A június 30-i határidő csak a szavazási rendszer miatt fontos, de ez nem jelenti azt, hogy pár napon belül le kell zárnunk a vitát - hiszen akkor olyan döntést kellene hoznunk, amelyet nem gondoltunk át alaposan" - magyarázta a csapatok érdekvédelmi szövetségének (FOTA) alelnöke. "Mindannyian azt szeretnénk, ha jobbá tehetnénk az F1-et, mindenekelőtt fenntarthatóbbá, hogy hosszú távra is tervezhessünk vele. A költségcsökkentés is a terv része, de tudatosan kell végrehajtanunk."