Vágólapra másolva!
Valenciában nem volt esélye, mert a McLaren nem boldogult a Pirellikkel. Szerintük Maldonado ellen körültekintőbben kellett volna védkeznie.

A McLarennél az Európa Nagydíj után elismerték, hogy Lewis Hamiltonnak azért nem volt esélye a győzelemre, mert nem boldogultak a Pirellikkel. A brit versenyzőt a futam végén először Kimi Räikkönen előzte meg, mivel elkoptak a gumijai, majd Pastor Maldonado is megpróbált elmenni mellette, de összeütköztek, és Hamilton kiesett.

"Rossz napunk volt az irodában, azt hiszem, nagyon küszködtünk a gumikkal" - mondta a McLaren főnöke, Martin Whitmarsh. "A tempóját alapvetően mindenkinek az határozta meg, hogy mit hozott ki a gumikból."

"Lewis az első szettel bajlódott, a másodikkal igazság szerint kicsit jobban ment neki, de végül az is elhasználódott. Hogy ugyanez történt volna Sebastian (Vettellel), azt nem tudom."

A McLaren figyelmét ugyanakkor nem kerülte el, hogy a jelentősen továbbfejlesztett Red Bull-lal Vettel az idén megszokottnál sokkal nagyobb előnyre tett szert. "Mindig aggasztó, ha az ellenfeleink ennyire gyorsak, de azt hiszem, azzal úgyis tisztában vagyunk, hogy ami idén meghatározza az erőviszonyokat, azon nagyon nehéz kiigazodni" - magyarázta. "Tovább kell küzdenünk. Ez a szezon igencsak kemény, és a legutóbbi verseny nem jött jól."

Kiesése miatt a vb-t eddig vezető Hamilton 23 pontos hátrányba került a győztes Fernando Alonsóhoz képest, ráadásul még a Valenciában csak a 19. helyről rajtoló Mark Webber is megelőzte a tabellán. Whitmarsh szerint ez is azt bizonyítja, hogy a világbajnoki küzdelem teljesen nyitott.

"Pontokat kell gyűjteni, és meg is kell őket tartani" - mondta. "Muszáj fejlesztenünk az autót, a gumikat pedig meg kell értenünk, és meg kell tanulnunk bánni velük, jó állapotban tartva őket. Ahogy azt most is láthattuk, ez borzasztóan nehéz."

Noha a sportfelügyelők Maldonadót találták vétkesnek az ütközésben, ezért 20 másodpercet hozzá is adtak a végeredményéhez, Whitmarsh úgy véli, "egyértelmű", hogy Hamiltonnak sem kellett volna olyan keményen védekeznie, hiszen a gumijai már úgyis rossz állapotban voltak.

"Én úgy láttam, nem védekezett másképp, mint Grosjean és (Kimi) Räikkönen ellen. A következménye más lett, pedig ugyanazt csinálta" - fejtette ki Whitmarsh. "Véleményem szerint Maldonado volt a hibás, és szörnyen bosszantó, ami történt - azonban ő is a versenyzők egyike, és megesik az ilyesmi. Visszamenőleg könnyű azt mondani, hogy egy ilyen ellenféllel szemben másképp célszerű védekezni, de előre nem tudhattuk, hogy ez lesz a vége."