Vágólapra másolva!
A volt projektvezető, Tavo Hellmund végül megegyezett a nagydíj befektetőivel. A korábbi F1-es világbajnok, Mario Andretti lesz a verseny hivatalos nagykövete.

A Forma-1 idén novemberben, öt év után tér vissza Amerikába, s bár a verseny szervezőinek számos nehézséggel kellett megküzdeniük, egyre biztosabb, hogy valóban sor kerülhet a futamra. A nehezen beinduló építkezések most már a terv szerint haladnak, és az Austin American Statesman című újság szerint sikerült rendezni a volt projektvezető, Tavo Hellmund és a verseny jelenlegi befektetői között fennálló nézeteltérést. Ezt az austini pálya elnöke, Bobby Epstein is megerősítette, bár részleteket egyik fél sem árult el.

Hellmund márciusban perelt be több befektetőt, mert 18 millió dollárral tartoztak neki, és állítása szerint nem kapta meg az évi 500 ezer dolláros, beígért fizetését sem. Epstein és a többi befektető azzal reagált a vádakra, hogy Hellmund egy ideje nem járt be dolgozni a pályára, és egyre inkább elhatárolódott az F1-es projekttől. Ezzel veszélybe sodorta azt is, hogy Bernie Ecclestone-nal megegyezzenek a végleges szerződésről, ezt a feladatot azonban Epstein később magára vállalta.

A perre június 11-én került volna sor, a felek azonban néhány nappal ezelőtt pontot tettek az ügy végére. "Tegnap késő este az érintett feleknek sikerült egy bizalmas, peren kívüli megegyezést kötniük" - nyilatkozta még szombaton Hellmund ügyvédje, Brad Seidel. "Reméljük, ez jó hatással lesz az austini F1-es projektre. Már várjuk, hogy valóra váljon Tavo álma, és egy fantasztikus versenyt rendezzenek novemberben."

A hét második felében meglátogatja az austini pályát a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) versenyigazgatója, Charlie Whiting is, hogy ellenőrizze, rendben haladnak-e a munkálatok. A látogatásnak nem lesz túl nagy jelentősége, hiszen majd a verseny előtt nem sokkal vizsgálják meg alaposan a helyszínt, de Whiting így megbizonyosodhat róla, hogy az építkezés valóban jó úton halad.

Közben az is kiderült, hogy a verseny hivatalos nagykövete a korábbi Forma-1-es és ChampCar versenyző, Mario Andretti lesz. Az 1978-as F1-es világbajnok feladata lesz felkelteni az amerikaiak érdeklődését, és népszerűsíteni a texasi versenyt. "Nagyon izgalmas a szurkolók számára, hogy az F1 visszatér az Egyesült Államokba, ráadásul egy olyan pályán, amit kifejezetten erre a célra építettek" - nyilatkozta.

"Erős csapat áll a Circuit of the Americas mögött, akik éjjel-nappal azon dolgoznak, hogy felkészüljenek az első versenyre. Rövid idő alatt jelentős előrelépést értek el. A pálya vonalvezetését nagyon jól megtervezték, és egyértelmű, hogy több nívós sportesemény számára is fantasztikus helyszín lesz."