Vágólapra másolva!
A Kanadai Nagydíj előtt inzultálták az egykori pilótát, aki azt mondta, e-mail-ben halálos fenyegetést is kapott, miután kritizálta a quebeci tüntetőket.

Február óta tiltakozik a kanadai Quebec tartomány felsőoktatásában tanuló diákok jelentős része amiatt, hogy az állam a következő öt évben drasztikusan, 75 százalékkal emelni kívánja az éves tandíjak összegét. A hallgatók hosszú ideje szerveznek utcai tüntetéseket, és a hétvégi Forma-1-es nagydíjat és a hozzá kapcsolódó rendezvényeket is felhasználják nézeteik kinyilvánítására. A nyugtalan hangulat rányomta a bélyegét a montreali hétvégére, amelyen szokatlan módon nem lesz teltház. (Az események hátteréről itt olvashat bővebben.)

A tüntetők kijelentették, hogy nem bántalmazzák a Forma-1 résztvevőit, de kiderült, hogy a sportág szereplői sem úszták meg az atrocitásokat. Történt, hogy a rendbontók megpróbáltak megzavarni egy csütörtök esti rendezvényt, amin kiakadt a kanadaiak 1997-es világbajnoka, Jacques Villeneuve, és a lázongás befejezésére szólította fel a tüntetőket. "Úgy vélem, itt az ideje, hogy felébredjenek és befejezzék a panaszkodást. Már elég régóta tart ez az állapot. Meghallgattuk őket, leállhatnának. Ártanak a városnak. Az egésznek nincs semmi értelme" - nyilatkozta.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

"Szerintem ezek az emberek úgy nőttek fel, hogy a szüleik egyszer sem mondtak nekik nemet, és most azt láthatjuk, hogy az utcán sopánkodnak. Ez kezd nevetségessé válni. Elmondták a magukét, meghallgattuk őket, most már ideje, hogy visszamenjenek az iskolába." A rendőrség intézkedett a helyszínen, a pitpass.com információi szerint a körülbelül százfős tömegből húsz embert letartóztattak. Közülük sokan fekete öltözéket és maszkot viseltek, hogy ne lehessen azonosítani őket, és festékkel töltött villanykörték voltak náluk.

Villeneuve, aki a Sky Sports stábjában dolgozik a hétvégén, pénteken elmondta, hogy az eset után e-mail-ben halálos fenyegetéseket kapott. "Nevetségesnek tartom, hogy az állítólag éppen a szabad véleménynyilvánítást hangoztatók szerint nekem nincs jogom kimondani, amit gondolok" - közölte ironikusan a La Presse-szel.