Vágólapra másolva!
Úgy vélik, hogy a hétvégén sikerül felvennie a ritmust Monacóban, miután az első edzésnapon alig tudott vezetni a rossz kormányszervó és az eső miatt. Räikkönen szintén erre számít, miközben a csapat és az ellenfelek dicsérik az autó tempóját.  

A Lotus idei versenyautójának egyik gyengesége, hogy a lassabb kanyarokban nem fordul elég jól, ezért a csapat kissé rossz előjelekkel várta a Monacói Nagydíjat, lévén az utcai pálya szinte csak szűk kanyarokból áll.

Az első edzésnap után azonban elmúlt a szorongásuk, mert bíztató eredményeket láttak. Ez a pályán Romain Grosjean teljesítményében mutatkozott meg, aki a száraz aszfalton rendezett első edzésen második lett. Délután szintén ebben a pozícióban végzett, a legjobb időt elérve a lágy gumikat használók közül, viszont ez nem teljesen mérvadó, hiszen csak szűk negyedóra állt a mezőny rendelkezésére a száraz pályán való vezetésre.

A Lotus technikai igazgatója, James Allison boldogan értékelte a tapasztalatokat. "Úgy tűnik, hogy az összes monacói fejlesztésünk bevált, és az E20 jól viselkedik ezen a teljesen egyedi pályán" - nyilatkozta. "Elégedettek vagyunk a mai teljesítményünkkel, mert idefelé jövet kicsit izgultunk, hogy vajon ütőképesek lesznek-e az autóink."

Allison szerint Grosjean tempója mindkét edzésen bíztató volt, amivel a francia is egyetértett. "Az autó délelőtt és délután egyaránt remeknek tűnt, a megfelelő irányba tartunk. Sajnos délután esett, ezért nem tudtuk elvégezni a kiírt programot, azonban jók az alapjaink, szóval elvileg nem vagyunk vészes helyzetben" - mondta.

Forrás: AFP

A csapat másik pilótája, Kimi Räikkönen azonban nehéz napot zárt: délelőtt mindössze egyetlen ellenőrző körre hajtott ki, mert elégedetlen volt az autó kormányzásával, így délután hiába próbálta volna behozni a lemaradását, pórul járt az eső miatt.

Mindazonáltal sem ő, sem pedig csapata nem érzi súlyos érvágásnak a kimaradt edzésidőt. "Szerettem volna többet vezetni, de elég jól ismerem a monacói pályát, amely nem sokat változott az évek során" - fogalmazott Räikkönen. "Valószínűleg hasonló pozícióban vagyunk a többiekhez képest, mint amilyenben a többi pályán álltunk." Allison úgy véli, a finnek segíteni fog a rutinja. "Kár, hogy az első edzést ki kellett hagynia Kiminek, mivel változtattunk az autójában a kormányzási beállításokon, de ő elég veterán harcos ahhoz, hogy szombaton elkapja a fonalat" - közölte a technikai igazgató.

A Lotus tempója a legtöbb idei nagydíjon erősnek mutatkozott, bár a végeredményben különböző hibák folytán ez nem mindig tükröződött. A vetélytársak a Monacói Nagydíjon is tartanak a csapattól, a McLaren versenyzői például komolyan számolnak velük.

"Számomra a Lotus autói tűntek nagyon gyorsnak. Bármilyen etapokat is mentek, úgy tűnt, hogy nagyon erősek. Éppen ezért azt mondanám, hogy a Lotusokat kell legyőzni ezen a hétvégén" - nyilatkozta Jenson Button. Lewis Hamilton hasonlóan vélekedett, bár hozzátette. "Nem tudom, hogy mire készült a Red Bull, de nincs kétségem felőle, hogy gyorsak lesznek. A Ferrari szintén roppant gyors."