Vágólapra másolva!
Úgy véli, maguknak köszönhetik, hogy még nem hivatalos a Francia Nagydíj visszatérése, mert volt elég lehetőségük a szerződés aláírására.

Noha a tárgyalások sokáig gördülékenyen haladtak a Francia Nagydíj újbóli megrendezéséről Paul Ricard-ban, és formalitásnak látszott a szerződés véglegesítése, az utóbbi hetekben bizonytalanná vált, hogy az ország megkapja-e a futamrendezési jogot. Az új államfő, Francois Hollande - elődjével, Nicolas Sarkozyvel ellentétben - nem támogatja feltétlenül a versenyt, csak abban az esetben, ha a megrendezése anyagi és környezetvédelmi szempontból nem lenne túl megterhelő az állam számára.

Franciaországnak komoly múltja van a Forma-1-ben, de az országban 2008 óta nem rendeztek versenyt, mert a Magny Cours-i pálya finanszírozási nehézségekbe ütközött. Azóta több ötlet is született, hogy valahol visszatérjen a Francia Nagydíj, azonban egyik sem volt igazán komoly próbálkozás. Bernie Ecclestone szerint a francia belpolitika hibája, hogy így alakult.

"A franciáknak volt elég lehetősége a megállapodásra, de nem éltek velük. Mindenfélét ígérgettek, például versenyt Párizs utcáin vagy Disneylandben. Túl sokat politizálnak" - idézte a Forma-1 nagyurát az ESPN-F1. "Nem tudom, hogy más lenne-e a helyzet, amennyiben újraválasztják Sarkozyt. Fogalmam sincs. Viszont amíg hatalmon volt, aláírhatták volna a szerződést. Ott volt a papír, csupán annyit kellett volna tenniük, hogy aláírják. Nem tudtak megállapodni a Paul Ricard-i pályával, ahol fejlesztésekre van szükség, mivel lelátókat kell építeni, illetve a Paddock Club sem elég nagy."

Ecclestone kitért azokra a nagydíjhelyszínekre is, amelyek jövője bizonytalan. Úgy gondolja, hogy Montreallal (Kanadai GP) és a Nürburgringgel (Német GP) egyaránt sikerül majd szerződést hosszabbítani, bár utóbbi esetben sok múlik a promóteren. A Koreai Nagydíjjal kapcsolatban elmondta, hogy azután tudták csökkenteni a jogdíját, miután a szervezőktől visszakapták a televíziós közvetítési jogokat.

Közben egyre több jel utal rá, hogy a valenciai utcai pálya helyzete nem túl rózsás. A rendezők belementek abba, hogy gazdasági megfontolásból a jövő évtől Barcelonával évenkénti váltásban rendezzék meg a Spanyol Nagydíjat, ráadásul évről évre egyre kevesebb férőhelyet alakítanak ki a lelátókon. Idén már csak 45 ezer ülést adnak ki, holott 2008-ban, a pálya debütálásának évében még 110 ezer fölött volt a férőhelyek száma. Valenciában június 22. és 24. között rendezik meg a versenyt.