Vágólapra másolva!
A fő tulajdonos, a CVC a tervezett tőzsdei bevezetés előtt 1,6 milliárd dollárért eladta a sport 23,4 százalékát három cégnek.

Bővült a Forma-1 tulajdonosi köre, miután a CVC Capital Partners 1,6 milliárd dollárért értékesítette a sport egy részét a világ legnagyobb vagyonkezelő cégének, a New York-i BlackRocknak, valamint a kansasi Waddell & Reednek és a norvég Norges Bank Investment Managernek. A CVC részesedése az F1-ben ezzel 63,4-ről 40 százalékra csökkent.

A lépés a Forma-1 júniusban várható, 3 milliárd dolláros bevezetését készíti elő a szingapúri tőzsdére, melynek levezénylésével három befektetési bankot, a Goldman Sachs-ot, a Morgan Stanleyt és az UBS-t bízták meg. Bár az ázsiai tőzsdék forgalma csökkent a tavalyihoz képest, az F1-es részvényeket optimistán várja a piac.

"Nem hiszem, hogy olcsók lesznek" - mondta Roger Tan, egy szingapúri elemző cég, a SIAS Research vezérigazgatója. "Prémiummárkáról van szó."

Május 15-i jelentésében a Standard & Poor pozitív figyelőlistára tette a Forma-1-et, azt jelezve előre, hogy a cég jelenlegi, b+-os hosszú távú adósbesorolását felminősíthetik a tőzsdei bevezetése után. A döntés azt tükrözi, hogy következő két-három évben az F1 eladósodottságának mértéke jelentősen és tartósan csökkenhet, s hogy a kockázati tőkebefektetők középtávon sikeresen kiszállhatnak belőle.