Vágólapra másolva!
Egyelőre nem tudni, pontosan mi okozta a tüzet a Williams garázsában a barcelonai verseny után, a hatóságok az FIA-val együtt vizsgálják az esetet. A csapat igazgatója, Toto Wolff szerint nehéz lesz megismételni a vasárnapi eredményt.

Pastor Maldonado a Spanyol Nagydíjon megszerezte a Williams 2004 utáni első győzelmét, az ünneplés azonban később pánikba torkolt, mert másfél órával a verseny vége után robbanás történt a csapat garázsában. Az incidenst követően a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) tájékoztatása szerint 31 embert vizsgáltak meg az orvosok, közülük kilencet kellett további ellátásban részesíteni, hárman pedig az éjszakát is a kórházban töltötték.

A sérültek a Williams, a Caterham és a Force India alkalmazottai közül kerültek ki, a rivális csapatok szerelői ugyanis azonnal a Williams segítségére siettek, és testi épségüket kockáztatva segítettek a tűz megfékezésében. A Williams vezető versenymérnöke, Mark Gillan elmondta, a csapat rendkívül hálás a segítségnyújtásért.

"A Williams szeretne köszönetet mondani a csapatoknak, az FIA-nak, a FOM-nak (Formula One Management), és mindenki másnak, aki a segítségünkre sietett. Ez egy komoly incidens volt, és tényleg nagyon hálásak vagyunk" - nyilatkozta az Autosportnak. "Megindító volt látni, hogy ennyien segítettek."

A robbanás pontos oka egyelőre nem ismert, a Williams annyit közölt, hogy a tűz a garázs hátsó részében keletkezett, ahol a benzint is tárolják. Az FIA később, az alapos vizsgálatok elvégzése után ad bővebb tájékoztatást az esetről. "Az FIA szorosan együttműködik a spanyol hatóságokkal az eset kivizsgálásában, és újabb tájékoztatást adunk, amint több információ áll a rendelkezésünkre" - állt a szövetség közleményében.

Forrás: AFP

Gillan elárulta, a Williams jelentős anyagi károkat szenvedett, a két hét múlva esedékes Monacói Nagydíjra azonban rendben fel tudnak készülni. "Nagy kár keletkezett, és a felszereléseink jelentős részét elveszítettük, többek között informatikai egységeket is" - mondta. "Monacóban azonban mindenünk meglesz, amire a csapat működéséhez szükségünk van. Lehet, hogy az extra felszereléseink közül kevesebbet tudunk elvinni, mert nincs minden alkatrészből tartalék szettetünk." A tűz idején csak Bruno Senna autója volt a garázsbanm, a kasztni az előzetes felmérés szerint nem sérült meg.

Bár Maldonado az élről indulva magabiztosan, Fernando Alonsót higgadt versenyzéssel maga mögött tartva nyerte meg a versenyt, a Williamsnél egyelőre nem gondolnak arra, hogy a jövőben is hasonló sikerekben lehet részük. "Tetszik ez a helyzet, hozzá tudnék szokni" - nyilatkozta az istálló egyik fő részvényese, az igazgató Toto Wolff. "De arra nem számíthatunk, hogy minden alkalommal hasonló eredményekben lesz részünk, vagy hogy ezentúl az élcsapatok közé tartozunk majd."

"Nem is álmodtam a győzelemről, még az időmérő után sem. Az volt a célunk, hogy nyugodt versenyzéssel értékes pontokat szerezzünk. Pastor is erre törekedett, ezért nem hajtott teljes gőzzel, ész nélkül a győzelemért" - tette hozzá.

Bár Wolff szerint a csapatnak és a két versenyzőnek nagy önbizalmat és motivációt ad a vasárnapi siker, nem szabad elfelejteniük, hogy idén több csapat is ért el váratlanul jó eredményeket: Sergio Pérez a Sauberrel második lett Malajziában, a mercedeses Nico Rosberg pedig megnyerte a Kínai Nagydíjat, azóta viszont egyikük sem tudott dobogóra állni.