Vágólapra másolva!
Másfél órával az után, hogy Pastor Maldonado megnyerte a Spanyol Nagydíjat, tűz ütött ki a csapatnál. Többen megsérültek.

Kis híján tragédiába fordult Pastor Maldonado első győzelmének ünneplése a barcelonai paddockban, amikor a Williams garázsában bő másfél órával a verseny vége után robbanás történt, majd tűz ütött ki. "Borzasztó jeleneteket látunk a bokszutcában; bízzunk benne, hogy mindenki jól van. Szörnyű balszerencse a Williamsnél, szorítsunk mindenkiért, aki ott van" - írta a Twitteren a Lotus.

A Caterham versenyzője, Heikki Kovalainen ezt a képet twittelte ki az esetről percekkel a hirtelen robbanás után. A BBC úgy tudja, vagy a benzin kapott lángra a garázs hátuljában, vagy a KERS lett zárlatos a Williams egyik autójában, és ettől keletkezett a tűz. A szokásos közös fotóra röviddel azelőtt gyűltek össze a csapat tagjai. A garázs, benne az autókkal, ennyire leégett.

A helyszínre azonnal megérkeztek a tűzoltók, majd a mentők is, és a paddockot kiürítették. Kovalainen háromnegyed hat előtt arról számolt be, hogy "néhányan a mi srácaink közül is megsérültek, megégtek itt-ott, és az egyiküknek talán a csuklója is eltört." A BBC Radio Five Live szerint a Williams négy, a Caterham négy, és a Force India egy tagját szállították a pálya egészségügyi központjába, az utóbbiról a csapat alelnöke, Otmar Szafnauer azt mondta, hogy füstmérgezést kapott.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=yQ9JCYgxqpNQpPpn

Ezt a videót a BBC rögzítette élő adásban

"Köszönjük a jókívánságokat a kollégánknak, aki bátran odament harcolni a lángokkal. Most vizsgálják meg a pályakórházban" - írta a Force India a Twitteren. Később hozzátették: "A srác összességében jól van, csak egy kicsit köhög a füsttől. A szerelőinket kemény fából faragták!" Adam Cooper, az ismert szakújságíró a Lotushoz hasonlóan "hihetetlen jeleneteket" említett a tűz után, hozzátéve, hogy "rengetegen sokkot kaptak." Ezen a képen az látható, ahogy a győztes Maldonado a saját hátán menekíti ki az unokaöccsét a paddockból.

A Caterham negyed hét után megerősítette Kovalainen állításait. "A csapat összes tagja megvan. Négyet szállítottak a pályakórházba kivizsgálás céljából; egyiküket egy kisebb kézsérüléssel, a többieket légzési nehézségekkel" - áll szűkszavú közleményükben. Később hozzátették, hogy az egyiküknek megrepedt a hüvelykujja, de már begipszelték. Este háromnegyed kilenckor végre a Williams is kiadott egy közleményt arról, hogy valóban négy emberük sérült meg a tűzben. "Hármat jelenleg kórházban kezelnek, míg a negyediket már elengedték. A csapat folyamatosan figyelemmel követi az állapotukat, hogy a lehető legjobb ellátásban legyen részük" - írták. A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) szerint összesen 31 embert vizsgáltak meg a pálya elsősegélyközpontjában, és hetet küldtek kórházba közülük.

Megjegyezték azt is, hogy "a csapat a tűzoltósággal és a rendőrséggel együttműködve igyekszik fényt deríteni a tűz okára. Ezzel kapcsolatban később adunk tájékoztatást." Úgy hírlik, a garázs hátuljában tárolt, és a szállításra előkészített benzin robbant be valamiért. Ha ez bebizonyosodik, az FIA felülvizsgálhatja az üzemanyag biztonságos kezelésére vonatkozó előírásokat.