Vágólapra másolva!
Azt állítja, a gumikat kímélve, higgadtan vezetett, amikor a Ferrari ott lihegett a nyomában a Spanyol Nagydíj végén.

Pastor Maldonado a rossz hírét meghazudtolva érett versenyzéssel aratta első győzelmét a Forma-1-ben, útközben a helyiek kedvencét, s nem mellesleg a mezőny egyik legjobbját, Fernando Alonsót tartva maga mögött a Spanyol Nagydíjon.

A Lewis Hamilton büntetése után a pályafutása során először a pole-ból rajtoló venezuelai a rajtnál kicsit beragadt, mert csúszott a Williams kuplungja, de a kerékcserék második fordulójánál egy elévágással visszavette a vezetést Alonsótól. A Ferrari a hajrában felzárkózott hozzá, és egy darabig úgy tűnt, a DRS-szel meg is fogja előzni Maldonadót, aki azonban nem rettent meg a támadásaitól.

"Amikor Fernando felzárkózott hozzám, a gumikat kíméltem, a gyors kopástól tartva nem nyomtam túl keményen a gázt" - mondta. "A stratégiánk rendkívül hatékony volt ma, végig kézben tartottuk az irányítást, még azokban a pillanatokban is, amikor Fernando a kelleténél közelebb került hozzám. A kanyarokból való kigyorsításoknál az én hátsó kerekeim kicsit jobban tapadtak, és használni tudtam a KERS-t is. Ez a verseny tehát arról szólt számomra, hogy óvatosan diktáljam a tempót, és kordában tartsam az autók közötti különbségeket."

Bár a Williams csaknem nyolc évvel ezelőtt, a 2004-es Brazil Nagydíjon aratott győzelmet utoljára, s öt futam alatt máris nyolcszor annyi pontot gyűjtött, mint tavaly az egész szezonban, Maldonado óvatosságra intett a csapat formája kapcsán. "Kétségtelenül le vagyunk maradva az éllovasoktól, Fernandótól és (Sebastian) Vetteltől, úgyhogy tovább kell dolgoznunk" - mondta. "Pillanatnyilag nem mi vagyunk a legjobbak."

Forrás: Williams

Maldonado nagy kalandja a leintéssel sem ért véget, másfél órával később ugyanis nagy tűz ütött ki a Williams garázsában, és az istálló négy tagja meg is sérült. A venezuelai a saját hátán menekítette ki a paddockból az unokaöccsét (kép).

Bruno Senna pedig már 12 kör után kiesett a versenyről, amikor Michael Schumacher a célegyenes végi féktávon megtorpedózta az autóját egy előzési kísérlet során. "Ez a hétvége összességében csalódás volt számomra" - ismerte el a brazil. "A verseny elején nehezen tudtam előzni, aztán Schumacher a DRS-szel nagy lendületet vett mögöttem az egyenesben, és hátulról nekemjött. Előfordul néha, hogy ennyi balszerencse történik egy hétvégén, de pozitívum, hogy az autónk nagyon gyors volt, amint az Pastor győzelméből is látszik."

A Williams vezető üzemmérnöke, Mark Gillan szerint "a csapat minden tagja" kivette a részét a sikerből. "Mit is mondhatnék? Ez csodálatos eredmény, Pastor fantasztikusan vezetett" - jelentette ki. "Most engedünk magunknak egy lélegzetvételnyi időt, hogy megízleljük a győzelmet, aztán viszont megint arra kezdjük összpontosítani az erőinket, hogy minél többet fejlődjünk a szezon fennmaradó részében."

A csapat alapítója, Frank Williams április 16-án ünnepelte 70. születésnapját, de éppen szombaton tartottak partit a tiszteletére. "Számomra ez leginkább megkönnyebbülést jelent" - mondta az eredményről. "Az összes srác nagyon elégedett, és a magam csendes módján én is az vagyok. Képzelhetik, hogy mekkora szükségünk volt erre a győzelemre!"