Vágólapra másolva!
Frank Williams szerint az istállónál minden adott ahhoz, hogy a mélyrepülést követően ismét elfoglalják helyüket az élmezőnyben. Az utóbbi időben szerződtetett mérnökök sokat segítettek.

Frank Williams rendkívül bizakodó a csapata jövőjével kapcsolatban: úgy gondolja, semmi akadálya nincs annak, hogy a jövőben ismét sikeresek legyenek. A Williams a Ferrari és a McLaren után a Forma-1 történetének harmadik legeredményesebb alakulata, fennállásuk során hét egyéni és kilenc konstruktőri bajnoki címet szereztek. 1997 óta azonban nem tudtak világbajnokságot nyerni, legutóbbi futamgyőzelmüket pedig még a 2004-es Brazil Nagydíjon aratták.

Miután a csapat a 2005-ös szezon után megszakította a kapcsolatot addigi motorszállítójával, a BMW-vel, évről évre egyre gyengébben teljesítettek. A mélypontot a tavalyi szezon jelentette: tizenkilenc futam alatt összesen öt pontot szereztek, a bajnokságban csak a 2010-ben beszálló három kiscsapatot tudták megelőzni. Idén azonban pozitív változás állt be a Williams formájában, négy futam után már 18 megszerzett pontnál tartanak, pedig többször is pontszerző helyről kellett feladniuk a küzdelmet.

A 70. születésnapját áprilisban ünneplő Frank Williams úgy véli, végre megtalálták a helyes irányt, és fokozatosan javulva akár az élre is visszatérhetnek. "Úgy tűnik, egy ideig nem tudtunk kiemelkedő autókat építeni" - nyilatkozta az Autosportnak még azelőtt, hogy Pastor Maldonado 2. lett a Spanyol Nagydíj időmérőjén. "De korábban már többször megtettük ezt. Csak arra kell figyelnünk, hogy okosabb döntéseket hozzunk, és jobban megszervezzük a csapat munkáját - talán szerződtethetünk is egy-két embert. Képesek vagyunk arra, hogy jobb autókat építsünk, mint az utóbbi években. Az én munkám az, hogy ehhez pénzt találjak, a mérnököké pedig az, hogy jó autót építsenek."

A Williams formajavulásához valószínűleg az idei évtől használt Renault motorok is hozzájárultak, csakúgy, mint a 2011-ben igazolt új mérnökök. Közülük is kiemelkedik a technikai igazgató, Mike Coughlan és a főmérnök, Mark Gillan. "Nem hiszem, hogy hiányt szenvedünk szakemberekben" - vélekedett Williams. "Ambiciózus, optimista alkalmazottaink vannak. Büszkék vagyunk a munkánkra."

"Jó versenyautókat építünk, és a motorunk is erős. Ugyanazt az erőforrást használjuk, mint három-négy másik csapat. Az abroncsaink is ugyanolyanok, mint a többi istállóé. Sok múlik az emberi tényezőn: az a lényeg, hogy a legjobb csapatot hozzuk össze" - tette hozzá.