Vágólapra másolva!
A Lotus főleg az alacsony üzemanyagszinttel mutatott tempóján próbált javítani a mugellói teszten, ami a csapat szerint pénteken kifizetődött Barcelonában. Räikkönen és Grosjean mindkét szabadedzésen nagyon közel került egymáshoz.

Kimi Räikkönen kihagyta a múlt heti mugellói tesztet, ezért neki kissé több időre volt szüksége, hogy visszarázódjon a vezetésbe a Spanyol Nagydíj első edzésnapján. Nem csoda, hogy a finn tette meg a legtöbb kört a délelőtti gyakorláson, s már ekkor kipróbálta a mugellóban tesztelt frissítéseket, többek között az új első szárnyat is.

Délután főleg hosszabb etapokat teljesített a 2007-es világbajnok, de amikor feltették neki a lágy gumikat, egyből gyors lett, végül az ötödik helyen zárt."Semmi gond nem volt ma az autóval, minden jónak érződött. Kipróbáltunk egy másik első szárnyat, de az autóból nem lehetett megmondani, hogy okozott-e különbséget; ezért nézik a csapat mérnökei az adatokat. Kényelmesen éreztem magam, szerintem a Mugellóban és a szélcsatornában elvégzett tesztprogrammal előrelépést értünk el" - nyilatkozta elégedetten a nap végén.

Romain Grosjean délelőtt főleg az autó hasmagasságának beállításán dolgozott, ezért kevesebb kört tudott menni az ideálisnál, mert sokszor állítottak az autóján a szerelők. Délután csapattársához hasonlóan ő is főleg a hosszú etapokat gyakorolta, amikor azonban végre magkapta a lágy gumikat, nagyon hasonló tempót tudott menni, mint Räikkönen. Sőt az első szektorban ő volt a leggyorsabb az egész mezőnyben. "Elég jól sikerült a mai nap. Az idő fantasztikus, az autó jónak érződik, a köridők ígéretesek: boldog ember vagyok. Mindkét fajta gumin erősnek jónak éreztem a balanszt, és hosszú etapokat is tudtunk menni, ami hasznos adatokkal szolgál a vasárnapra. Elégedett voltam az autó teljesítményével, még akkor is, amikor a gumik már az élettartamuk végéhez közelítettek, ez jó előjel a hétvégére" - nyilatkozta a francia versenyző.

Forrás: Lotus
Räikkönen autogrammot oszt a paddockban

Alan Permane, a Lotus vezető versenymérnöke szintén elégedett volt a csapat teljesítményével. "Mugellóban arra koncentráltunk, hogy javítsunk a tempónkon alacsony üzemanyagszinttel. Ez meglátszott a pénteki köridőinken, mert jobbak voltak, mint amiket pár korábbi versenyen láthattunk." Permane szerint hasznos adatokat gyűjtöttek arról, hogy a lágy gumik hány kört bírnak ki, mire drasztikusan elkezdenek veszíteni a tapadásból, ez alapján elkezdhetik felvázolni a vasárnapi bokszstratégiát.