Vágólapra másolva!
Bár a gyors pályán sok versenyző élvezi a vezetést az e heti teszten, Vitalij Petrov csak kezdetben volt lelkes: most már úgy véli, az F1-nek nem szabadott volna elutaznia oda.

Vitalij Petrov úgy véli, a Forma-1-nek nem szabadott volna Mugellóba mennie tesztelni, mert a pálya a modern versenyautókhoz már túl keskeny.

Az 5245 méter hosszú, festői környezetben fekvő Mugello 1973-ban épült, és jelenlegi viszonylatban rendkívül gyors kanyarokból áll, így az e heti teszten 230 km/ó fölötti átlagsebességet értek el rajta az F1-es autók. Petrovnak azonban nem ez a problémája, hanem sokkal inkább az, hogy nem elég szélesek a bukóterek. "Nem hiszem, hogy helyes volt idejönnünk" - mondta csütörtökön. "Nem elég biztonságos és nem elég széles."

"Annyira közel vannak a falak, hogy ha valaki elveszíti az uralmát az autója felett, azonnal a gumik közé csapódik. Ez nem a Forma-1-nek való, mert ha elromlik a kormánymű, valamiért csökken a keréknyomás, vagy bármi más közbejön, annak óriási baleset lesz a vége."

Ennek csütörtökön délelőtt Fernando Alonso itta meg a levét, aki délelőtt, éppen a Ferrari új alkatrészeit tesztelve kicsúszott a 11-es kanyarnál, és a közeli gumifalnak ütközve megrongálta az autóját, amivel mintegy két és fél órát vesztett.

A versenyzők többsége mégsem osztotta Petrov véleményét, mert általában élvezetesnek találták a vezetést a tempós pályán. "Ma száraz aszfalton csak tíz kört tettem meg Mugellóban, de ez élvezeti értékben felér ezer, Abu-Dzabiban teljesített körrel" - mondta kedden este Mark Webber.

Forrás: AFP

A szerdán gond nélkül két és fél versenytávot, 755 km-t teljesítő Michael Schumacher "csodálatosnak" nevezte a pályát, ahol egyébként ferraris korszakában már rengeteget tesztelt, Daniel Ricciardo pedig azt mondta: "Imádok itt vezetni. Fantasztikus, gyors pálya ez."

Szerdán reggel, röviddel a tesztelés megkezdése után érdekes módon még Petrovnak is tetszett Mugello. "Ez nagyon komolyan szórakoztató pálya. Versenyzésre nem lenne túl jó, de tesztelésre? Elképesztő" - írta a Twitteren. "Mugellóban minden van: egymásba fonódó, borzasztóan gyors kanyarok, nagy szintkülönbségek, és mindez gyönyörű környezetben."

Forma-1-es nagydíjat soha nem rendeztek Mugellóban, de 2009-ig a Ferrari rendszeresen használta tesztelésre a helyszínt, és a MotoGP is évről évre ellátogat oda.