Vágólapra másolva!
Gérard Lopez a szezon előtt sem gondolta, hogy kockázatot vállal Kimi Räikkönen leigazolásával, hiszen számított a finn nagyszerű teljesítményére.

Kimi Räikkönen a Bahreini Nagydíjon megszerezte a 2009 utáni első dobogós helyezését, amikor nagyszerű tempót diktálva, a tizenegyedik helyről rajtolva zárkózott fel Sebastian Vettel mögé. Már az idény első három futamán is bizonyította, hogy két év ralizással a háta mögött nagyszerű formában tért vissza a Forma-1-be, így valószínűleg sikerült elhallgattatnia azokat, akik a szezon előtt úgy gondolták, nem kell számolni vele. A Lotus tulajdonosa, Gerard Lopez azonban mindvégig hitt a finn sikeres visszatérésében.

"Emlékszem, nem örültem annak az interjúnak, amelyben folyamatosan azt mondogatták nekem, hogy kockázatot vállalok" - nyilatkozta az Autosportnak. "Egy világbajnokról beszélünk: még nem is idős, jó formában van, motivált is."

"A tehetsége mindig is természetes volt, azt pedig nem veszíti el az ember. Ha valaki gyors, az gyors is marad" - folytatta Lopez. "Komolyan reménykedtünk abban, hogy jó eredményeket ér majd el, és azt hiszem, a teljesítményével megerősítette, hogy helyesen választottunk."

A hozzáállása miatt korábban sok kritikát kapó Räikkönen néhány héttel ezelőtt elismerte, a Lotusnál jobban érzi magát, mint korábbi munkaadóinál, és a nyugodtabb légkör valószínűleg a teljesítményére is pozitív hatással van. Lopez szerint jobb helyre nem is szerződhetett volna. "Láttam már őt más csapatoknál is, de a mostanihoz hasonló munkamorált és viselkedést korábban nem figyeltem meg nála. Úgy gondolom, ez az a hely, ahol lennie kell, amire számított, és ahol lenni akart."

A Lotus az első futamokon is biztató formát mutatott, a bajnokság harmadik futamára, a Kínai Nagydíjra azonban újabb fejlesztésekkel készültek. Bár ezek Sanghajban még nem váltak be, Bahreinben mindkét versenyzőt dobogós helyezéshez segítették. Lopez úgy véli, a fejlődést az egész szezon során fenn kell tartaniuk, ez azonban nem idegen a csapattól. "Nem sokan tudják, de tavaly ugyanannyi fejlesztési csomagunk volt, mint a Red Bullnak - a különbség csak annyi, hogy a miénk nem működött" - árulta el. "2010-ben pedig az összes újításunk bevált, de gyenge autóval kezdtük a szezont."

A Lotus a Red Bull és a McLaren mögött jelenleg a harmadik helyen áll a konstruktőri bajnokságban, Räikkönen és Romain Grosjean a kezdeti nehézségek után pedig a hetedik és a nyolcadik helyre kapaszkodtak fel.