Vágólapra másolva!
Kimi Räikkönen úgy gondolja, megvolt a tempója a győzelemhez, de elismeri, hogy hibázott a Vettellel szembeni előzési kísérlete közben. Arra is célozgatott a futam után, hogy csapattársának, az élete első dobogós helyezését megszerző Romain Grosjeannak talán szóltak, hogy engedje el őt.

Kimi Räikkönennek két év kihagyás után csak négy versenyre volt szüksége, hogy újra a dobogón álljon, mégsem tudott felhőtlenül örülni Bahreinben. "Hogy őszinte legyek, kissé csalódott vagyok azért, mert nem nyertünk, mivel megvolt hozzá a tempónk" - nyilatkozta 2007 világbajnoka.

A finn a 36. körben a DRS segítségével egyszer megpróbált elmenni Sebastian Vettel mellett a célegyenes végén, de a világbajnok sikeresen zárta a belső ívet. "Csak egyszer volt esélyem megelőzni Sebastiant (Vettel), de sajnos a rossz oldalt választottam a próbálkozáskor, utána pedig a gumijaimnál bekövetkezett a drop-off (hirtelen veszítettek a tapadásukból), és ennyi volt."

A 18 Forma-1-es győzelmet maga mögött tudó finn szerint minden másképp alakulhatott volna, ha a verseny elején nem ragad be Felipe Massa mögé. "Ha nem követtem volna el egy kisebb hibát a rajtnál, és nem engedtem volna, hogy Felipe elém kerüljön, akkor talán más lenne a történet, mert elég sok időt töltöttem azzal, hogy vele csatáztam" - nyilatkozta. "Őszintén hiszem, hogy ma nyerhettünk volna" - folytatta. "Igazán könnyedén meg tudtam előzni a többieket, de a végén láttuk, hogy ezek az előzések mégiscsak kissé sok időbe kerültek, és így nem tudtuk megnyerni a versenyt."

"Már eddig is volt olyan jó az autónk, hogy ilyen eredményt érhettünk volna el, de elkövettünk kisebb hibákat, amelyek sokba kerültek nekünk. Amikor a legutóbbi versenyen nagyon keményen próbálkoztunk, de kudarcot vallottunk, az emberek szerintem azt hitték, ostobák vagyunk, és ugyanezt gondolhatták tegnap is. Most azonban kiderült, hogy jó döntést hoztunk."

Forrás: Lotus

Räikkönennek a csapattársát is meg kellett előznie, hogy Vettel nyomába eredhessen a második helyen. Nyilatkozatából arra lehet következtetni, mintha a franciának szóltak volna, hogy ne menjen bele egy komoly csatába vele szemben. "Nincs csapaton belüli sorrend, tudjuk a szabályokat. Olyan gyorsan akartam megelőzni, amennyire csak lehetséges, de ez mindig könnyű, ha két egyforma autóról van szó" - nyilatkozta a finn.

Forrás: Lotus

Csapattársa, Romain Grosjean élete első dobogós helyezésének örülhetett. Ezzel Jean Alesi 1998-as Belga Nagydíjon szerzett harmadik helye óta ő lett az első francia pilóta, aki dobogón végzett egy Forma-1-es futamon. "Remek érzés először állni a pódiumon, igazán büszke vagyok az egész csapatra a mai napon elvégzett hihetetlen munkájuk miatt. Az egész szezonban tudtuk, hogy milyen gyors tud lenni az autónk, de ilyen szoros mezőnyben minden apró hiba nagy különbséget eredményezhet" - nyilatkozta a 26 éves francia.

Forrás: Lotus

"Igazán élveztem az első etapomat, az autó fantasztikus volt az opciós gumikon, meg tudtam előzni Mark Webbert és Lewis Hamiltont. Azt gondoltam, kissé megközelíthetem Sebastiant, de aztán a második etapomban a keményebb gumit tettük fel, amivel úgy tűnt, mintha kissé csökkent volna a tapadás. Nehezebbé vált a helyzet, és Kimi is mögöttem volt. Megelőzött, aztán elfogytak a gumijaim " - tette hozzá.

"Ma minden rendben ment szerintem, végre be tudtuk bizonyítani, hogy milyen versenyképesek vagyunk. Múlt héten még csak a pontszerzés volt a célom, ezen a héten a legjobb ötbe kerülés, most pedig itt állunk a dobogón" - tette hozzá. "Nagyon boldognak kell lennünk azzal, amit ma elértünk, a mugellói teszten remélhetőleg megtaláljuk azt az utolsó alkotóelemet, ami az élre repíthet minket."