Vágólapra másolva!
A hétszeres világbajnok a Forma-1 hivatalos honlapjának adott interjújában beszélt a Mercedes idei előrelépéséről, az első győzelemről, a saját koráról, az időmérők jelentőségéről, és arról is, hogy az idei gumik működését még húsz év tapasztalatával sem könnyű megérteni. Csak azt nem árulta el, hogy marad-e jövőre.

Schumacher szerint már a téli teszteken is látszott, hogy nagy előrelépést értek el az idei autóval. "A fejlődésünket azonnal meg tudtuk mutatni az időmérőkön, de az első két versenyen sajnos nem. Ezek a futamok igazán kiábrándítóak voltak - különösen számomra -, ezért nagyon fontos volt, és igazi megkönnyebbülés, hogy Kínában végre képesek voltunk megcsillogtatni a tudásunkat, és körökön keresztül tartottuk az első és a második pozíciót."

Schumacher az első kerékcseréje után volt kénytelen kiállni a második helyről egy rosszul rögzített kerékanya miatt. Ugyanakkor még mindig nem biztos benne, hogy a legjobb autó a Mercedesé. "Ha az eddigi versenyeket megnézzük, látható, hogy olyanok is nyertek, akikkel nem számoltunk, mint például Fernando Alonsóval Malajziában, vagy ugyanitt Sergio Pérez második helyével. Ezek teljes meglepetést okoztak. Ezt észben tartva még mindig nyitott a kérdés, hogy véghezvittük-e az áttörést, és bekerültünk-e az élmezőnybe, vagy még mindig csak közeledünk hozzájuk."

"Ha megvan az esély, hogy az ember az élen legyen, akkor azt ki kell használnia, ez a természetéből fakad. Higgyék el, az elmúlt két szezonban sosem gondoltuk úgy, hogy a lemaradásunk miatt ne kellene beleadni szívünket-lelkünket a versenyzésbe" - tette hozzá.

Forrás: Mercedes GP

Schumacher szerint nem csak a dupla DRS-es hátsó szárny miatt gyors az idei Mercedes W03: "Az F-csatornánkat, azt csak az időmérőn és az előzések közben használjuk. A sanghaji versenyen Nicónak egyszer sem kellett előznie, tehát nem függött ettől a rendszertől, ami azt jelenti, hogy a teljesítménye valódi volt." A német szerint egy ideje már nem olyan nagy jelentőségű, hogy ki hányadik helyről kezdi meg a futamot. "Manapság, amikor a KERS és a DRS is rendelkezésünkre áll, túlbecsülik az időmérők jelentőségét. Két-három éve még számított a rajtpozíció, de azóta kevésbé fontos a győzelmek megszerzéséhez" - tette hozzá.

Amikor arról kérdezték, a versenyképes autó érkezésével eljött-e az ideje annak, hogy meghálálja Ross Brawn évek óta tartó bizalmát, így felelt: "Ross soha nem kételkedett bennem, egyszerűen azért, mert ismer" - mondta. "De ez több volt, mint a 'Ross-faktor'. Ezt közösen hoztuk össze a Mercedesszel, az egész azon a szoros köteléken alapult, ami a csapattal mindig is összekötött. Reálisan nézve még nem kezdtem el egészen meghálálni a bizalmat."

Forrás: Mercedes GP

Schumacher szerint szerencsés génjeinek is köszönheti, hogy a többi versenyzőnél idősebbként is tartja velük a lépest. "Talán megáldott az élet pár jó adottsággal, így a jó génekkel is, de a motiváció is kimondottan fontos faktor. A motivációm a természetemből fakad, nem kell mesterségesen fokoznom. Szeretek versenyezni, szembenézni a kihívással. Voltak idők, amikor belső kísértésekkel is szembe kellett néznem, de így volt húsz éve is, ennek nincs köze az életkorhoz" - tette hozzá.

Amikor az idén lejáró szerződésének a meghosszabbításáról kérdezték, így felelt: "Egyáltalán nem akarok az irányelveimről beszélni, de természetesen megvannak az ötleteim. Amikor eljön az ideje, leülök majd a csapattal, hogy beszéljünk a jövőmről. De itt és most még semmi konkrétumot nem tudok elárulni róla" - mondta Schumacher.

Forrás: Mercedes GP

Az idei gumikról szólva elmondta, hogy még húsz év tapasztalatával sem könnyű kiismerni a 2012-es Pirelliket. "A gumik valóban még inkább kritikus fontosságúak, mint korábban bármikor a Forma-1-es karrierem során" - nyilatkozta. "Az idei gumik olyan különlegesek, hogy minden hétvégén azt a találós kérdést kell megfejteni: mi működik és mi nem."

"Talán kissé furcsa arra gondolni, hogy az idei győztest a gumi teszi majd bajnokká. Ez valószínűleg jó a Pirellinek, mert így folyamatosan szerepelnek a sajtóban, de én személy szerint jobban szeretném, ha más módját választanák ennek az ismertségnek az eléréséhez" - tette hozzá mosolyogva.

Schumacher azt állította, amikor Kínában a kiesése után együtt nézte a versenyt a bokszban a csapattal, szorított Rosberg győzelméért. "Ott voltam a kockás zászlóig, hallgattam a csapatrádiót, szurkoltam. Az eredmény fantasztikus volt a csapat számára. Még akkor is, ha nem én szállítottam, izgultam, mert nagyon fontos volt, hogy elérjük ezt a sikert."