Vágólapra másolva!
A csapatok és újságírók megérkeztek a belpolitikai viszálytól sújtott arab országba, ahol fokozott rendőri jelenléttel és tüntetésekkel szembesültek.

Kívülről nehéz volt megítélni, hogy Bahreinnel kapcsolatban kinek van igaza: a kormányzatnak és Bernie Ecclestone-nak, akik szerint az országban zajló hatalomellenes megmozdulásokat csak a sajtó fújja fel, vagy az emberi jogi szervezeteknek, amelyek folyamatosan arra figyelmeztettek, hogy a demokratikus törekvéseket továbbra is erőszakkal nyomják el.

Kedden és szerdán, amikor a Forma-1 személyzete és a szakújságírók elkezdtek megérkezni Bahreinbe, fokozott rendőri jelenléttel szembesültek. A Speed Week tudósítóját, Mathias Brunnert útban a szahíri pálya felé megállították igazoltatni, aztán később azért is kikérdezték, mert túl közel állt meg egy rendőrautóhoz a sajtóparkolóban.

"Nem az a munkám, hogy a tüntetésekkel foglalkozzak, és az ellenzékkel beszélgessek, ugyanakkor nem vagyok a kormány szlogenjeit ismételgető papagáj sem" - írta. "Csak szerettem volna személyesen információkat szerezni a helyről, ahol megrendezik a versenyt. Az első benyomásom az, hogy fojtogatóan forró a helyzet. Már negyedórányi vezetés után világossá vált, hogy több a rendőr, mint két évvel ezelőtt, amikor legutóbb itt jártunk. Több mint ötven járművet számoltam össze. Aztán láttam egy kiégett rendőrautót is az út jobb oldalán."

A csapatok személyzetét több száz tüntető fogadta a jórészt síiták által lakott Al-Deir melletti reptéren, a transzparenseiken olyan feliratokkal, hogy "nem fordulunk vissza; folytatjuk a tiltakozást", vagy "le Hamaddal!", bár azt is igyekeztek tudatni, hogy "Békét, békét! A forradalmunk békés." A Daily Mirror riportere, Byron Young, valamint a Press Association munkatársa, Ian Parkes ugyanakkor Salmabadban erőszakosabb megmozdulásoknak volt tanúja.

A Daily Telegraph újságírója, Tom Cary pedig arról számolt be, hogy egy helyi lakos azzal lépett oda hozzá: szereti a Forma-1-et, de nem ilyen áron. "Két érzés kavarog bennem" - mondta a férfi. "Egyrészt büszke vagyok rá, hogy Bahreinben ilyen nagy horderejű sporteseményt rendeznek. A másik felem viszont szégyelli ezt a helyzetet. Szívesen fogadjuk Önöket, hiszen vendégek az országunkban, de vérrel borított pályán fognak versenyezni ezen a hétvégén."

Forrás: AFP

Bár a sport kitart amellett, hogy nem politizál, a kormányzat a nagydíjjal egyértelműen azt akarja üzenni, hogy Bahreinben minden visszatért a normális kerékvágásba. A versenynek nem véletlenül választották azt a szlogent, hogy "UniF1ed - egységben ünnepel a nemzet", de egy bahreini politikus, Jasim Husain - az ellenzéki Al-Wefaq egykori aktivistája - a Daily Telegraph-nak azt mondta, nem lehet kizárni az F1 elleni erőszakos cselekményeket.

"Jelenleg nem látok sok megmozdulást országszerte, különösen a pálya közelében" - állította. "Ugyanakkor igen, van félelem azzal kapcsolatban, hogy lehetnek veszteségek. Ezért a biztonsági erők feladata lesz helyesen kezelni a helyzetet. E kell kerülniük az erőszakos beavatkozást."

Husain hozzátette, hogy a Bahreini Nagydíjat a nemzetközi közvéleménynek sem szabad politikai üzenetként értelmeznie. "Az F1 sport, és gazdaságilag ösztönző ereje van, de nagyon remélem, hogy egyik fél sem fog politikai eszközt látni benne" - jelentette ki. "Igenis vannak megoldásra váró politikai problémáink, és attól, hogy az F1 idejön, ezek még nem fognak megoldódni."

Becslések szerint mintegy 260 újságíró - a szokásos létszám háromnegyede - utazik el Bahreinbe, de az olasz Gazzetta dello Sport úgy tudja, a versenyt elvileg még csütörtökön is lefújhatják. Ecclestone az elmúlt hetekben többször hangoztatta, hogy az ország biztonságos, és amikor Kínában egy újságíró megkérdezte tőle, hogy ő maga elmegy-e nagydíjra, a rá jellemző fanyar humorral azt felelte: "Nem. Túl veszélyes." Utána tisztázta, hogy csak tréfált, Brunner azonban már a helyszínen megállapította: "Egyértelmű, hogy amit a sanghaji paddockban beszéltek Bahreinről, az nem tükrözte híven az országban uralkodó állapotokat."

A Forma-1-et itthon közvetítő MTV stábjából a két riporter, Szujó Zoltán és Bende Adrienn, valamint az operatőr, Szabó-Biczók Szilárd információink szerint elutazott Bahreinbe, a kommentátorok, Mezei Dániel és Wéber Gábor azonban a kínai versenyhez hasonlóan ismét itthonról fognak dolgozni a hétvégén. A blogján megjelent április 2-i bejegyzésében Szujó még azt szorgalmazta, hogy a sport bojkottálja a Bahreini Nagydíjat.

"A Forma-1-nek, mint egy globális, százmilliók által figyelemmel kísért sportesemény-sorozatnak távol kell maradnia a politikától, és ami talán ennél is fontosabb: minden lehetséges eszközzel azt kell üzennie, hogy a tulajdonosai, a szervezői és nem utolsósorban a résztvevői a demokrácia elkötelezett hívei" - írta. "Éppen ezért egyetlen lehetséges út van: idén sem szabad Bahreinben versenyezni. És nem kizárólag a felszerelést és az embereket fenyegető közvetlen veszélyek miatt."