Vágólapra másolva!
Robert Kubica korábbi versenymérnöke, Toni Cuquerella lett a Hispania új technikai igazgatója. Az FIA alelnöke szerint a csapat az átszervezések után ismét a nulláról indult.

A Hispania csapatánál az utóbbi hónapokban jelentős átszervezések történtek, melyek keretében többek között a technikai igazgató, Geoff Willis is távozott. Willis még szeptemberben hagyta el az istállót, a Hispania azonban mostanáig nem töltötte be a megüresedett pozíciót. Kedden viszont hivatalos közleményben tudatták, hogy az eddigi versenymérnök, Toni Cuquerella lép elő technikai igazgatóvá.

A spanyol szakember 2006-ban, a Super Agurinál debütált a Forma-1-ben, majd a BMW-hez szerződött, ahol Robert Kubica versenymérnöke lett. A 2009-es szezon végén kötelezte el magát az akkor alakuló spanyol istállóhoz. Cuquerella előléptetésétől a csapat azt várja, hogy egységesebb irányítás alá tudják vonni az autó fejlesztésével foglalkozó részlegeket.

"Eddig eléggé elszórtan dolgoztak a technikai részleg mérnökei, ennek pedig az F112-n is érződik a hatása" - nyilatkozta Cuquerella a csapat ide autójáról. "Az elsődleges célom az, hogy megoldjuk az idei autónkkal kapcsolatos problémákat, és a fejlesztéseknek köszönhetően kihozzuk belőle a maximumot. A technikai részleges is egyesíteni és bővíteni szeretnénk."

A Hispania 2012-ben már a harmadik szezonját kezdhette meg a Forma-1-ben, az előző évekhez hasonlóan azonban ismét ők bizonyulnak a leglassabbnak: az idénynyitó Ausztrál Nagydíjon el sem rajtolhattak, mert az időmérőn Pedro de la Rosa és Narain Karthekiyan sem tudott a legjobb időhöz képest 107 százalékon belüli kört futni. A jelenleg a Sky Sports kommentátoraként dolgozó korábbi F1-es versenyző, Martin Brundle elárulta: nem érti, miért küszködik ennyire a Hispania, szerinte az istálló rosszabbul teljesít most, mint első szezonjában.

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) alelnöke, Carlos Gracia úgy véli, a Hispania a közelmúlt átszervezései miatt került jelentős hátrányba a többi csapathoz képest. "Ez egy teljesen új csapat, hiába gondolják néhányan, hogy már a harmadik idényüket teljesítik" - magyarázta a Marcának Gracia, aki egyben a spanyol Motorsport Szövetség elnöke is. "Mindent elölről kezdtek, és még vár rájuk az a feladat, hogy feledtessék az elmúlt két évben kialakult képet."

Forrás: HRT