Vágólapra másolva!
A hétvégén újra forrongások kezdődtek Bahreinben, két megmozdulást kifejezetten a Forma-1 ellen szerveztek. A csapatok látszólag nem aggódnak, állítólag mégis van vészforgatókönyvük.

Bernie Ecclestone éppen a múlt héten jelentette ki, hogy Bahreinben, ahol három hét múlva rendeznék meg a nagydíjat, már biztonságos a helyzet, és csak a sajtóban megjelent hamis tudósítások keltik a feszültséget. Ám alig egy nappal később, szombaton újabb kormányellenes megmozdulásokra került sor a közel-keleti országban, és életét vesztette egy fiatal tüntető is.

A 22 éves férfi a családja szerint az eseményeket fotózta, amikor egy jelölés nélküli, de közvetlenül a rendőrségi járművek mögött haladó autóból érkezett lövés halálosan megsebesítette. Az eset miatt további zavargások kezdődtek országszerte, és az ESPN úgy tudja, nővére nem volt hajlandó aláírni az áldozat halotti bizonyítványát, mert abban nem említették meg, hogy a halálát mi okozta. "A fényképezőgéppel a kezében esett el, mert meg akarta mutatni a forradalmunkat a világnak" - vélte.

James Allen, az ismert Forma-1-es szakíró a blogjában arról számolt be, hogy vasárnap két kisebb tüntetést kifejezetten az április 22-re tervezett Bahreini Nagydíj elleni tiltakozásul szerveztek meg, szombaton pedig egy ferraris ruhába öltözött rajongó lőtt ki rakétákat a rendőrökre. Ez sokak szerint újabb figyelmeztető jel, hogy a sportnak nem szabad belekeverednie a politikába, különösen, hogy az uralkodócsalád éppen a Forma-1-gyel szeretné demonstrálni: az országban már normalizálódtak az állapotok.

Forrás: AFP

Bernie Ecclestone korábban azt mondta, ez ellen nincs kifogása, mivel "Bahreinnel kapcsolatban az a jó, hogy demokratikusabb, mint az (arab) országok többsége. Az emberek szabadon kimondhatják, amit gondolnak, és bármi ellen tiltakozhatnak." Ez szombaton újabb cáfolatot nyert, amikor a rendőrök letartóztatták Nabeel Radzsabot, a Bahreini Emberi Jogi Központ vezetőjét, aki korábban többször nyíltan felszólalt a nagydíj megrendezése ellen is.

A múlt héten több csapat főnöke, köztük a Red Bullt irányító Christian Horner is kijelentette, hogy megbíznak Ecclestone és a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) ítéletében. "Elvégre a Forma-1 sport, és mi mindig szívesen versenyeztünk Bahreinben" - mondta. "A futam szerepel a naptárban, ezért ha az FIA valamint a promóter úgy véli, helyes megrendezni, akkor mi szívesen megyünk oda."

James Allen ennek ellenére azt írta, a csapatok titokban már kidolgoztak egy vészforgatókönyvet arra az esetre, ha a verseny elmaradna, s így az április 15-i Kínai Nagydíj után egyenesen haza kellene térniük Európába. Megszervezték, hogy amennyiben szükséges, Dubaion keresztül szállítsák vissza a felszerelésüket. Különösen a McLarennél aggódnak, a wokingi istálló ugyanis kényes helyzetben van, mert egy befektetőcsoporton keresztül az egyik legnagyobb tulajdonosa éppen a bahreini uralkodócsalád.