Vágólapra másolva!
A finn úgy véli, az E20-as erősségei megmutatkozhatnak Melbourne-ben. A szintén bizakodó Eric Boullier szerint a két új versenyző máris új lendületet hozott a csapatba.

A téli teszteken mutatott forma alapján a szakértők úgy gondolják, a Lotus lehet az egyik istálló 2012-ben, amely megnehezítheti az élcsapatok dolgát. A két év után visszatérő Kimi Räikkönen és a GP2-es bajnokságból érkező Romain Grosjean több tesztnapon is a legjobb köridőt autózta, s utána elégedetten nyilatkoztak az E20 teljesítményéről. Bár továbbra is úgy gondolja, hogy az erőviszonyokat még nem lehet megítélni, Räikkönen szerint a Lotus jól szerepelhet a hétvégi Ausztrál Nagydíjon.

"Itt olyan autóra van szükség, aminek jó a tapadása, és a tesztek alapján ez elmondható az E20-ról" - idézi a finnt az Autosport. "Az is fontos, hogy a kanyarokba keményen tudjunk behajtani, fékezésnél pedig stabil legyen az autó - ebből a szempontból is kedvező helyzetben vagyunk."

A 2007-es világbajnok szerint a pálya állapota és az időjárás is okozhat majd nehézségeket. "A hétvége elején egy kicsit csúszós lehet az aszfalt, és a melbourne-i időjárás is nagyon trükkös lehet: nem biztos, hogy meleg lesz" - magyarázta Räikkönen, majd hozzátette: amíg nem hajtanak ki a pályára, nehéz megjósolni, mire lesznek képesek, bár a szimulátorban végzett munkájuk és a teszteken gyűjtött adatok alapján van elképzelésük az autó várható viselkedéséről.

"Ausztráliában az lesz a célunk, hogy eredményes hétvégénk legyen, különösebb problémák és hibák nélkül" - nyilatkozta visszafogottan, amikor az esélyekről kérdezték. "Nem tudom, a rajtrács melyik részét foglalhatjuk el - senki sem tudhatja. A teszteken futott köridők alapján nagyon szoros a mezőny."

Forrás: Lotus

A Lotus csapatfőnöke, Eric Boullier is optimista a szezonkezdet előtt. A francia kiemelte, hogy a két versenyző elégedett az autó kezelhetőségével, és az E20 jól reagál a mérnökök által végzett módosításokra. Bár a francia elismeri, hogy a futóműproblémák miatt kihagyott első barcelonai teszten elveszített időt nem tudták pótolni, szerinte a csapat nagyszerűen oldotta meg a nehéz feladatot. "Már túltettük magunkat a problémán. Jerezben nagyon sok kört futottunk, ahogy a második barcelonai teszten is. Az E20 megbízható, és sikerült a lehető legtöbbet kihoznunk a Melbourne előtt rendelkezésünkre álló nyolc napból" - mondta.

Boullier szerint jó döntés volt, hogy a tavalyi szezon után mindkét versenyzőt - Vitalij Petrovot és Bruno Sennát - lecserélték. "A két új pilótánk fantasztikus. A világbajnok Kimi visszatérése a Forma-1, a csapatunk és a rajongók számára is nagyszerű. Értékes tapasztalatokkal rendelkezik, és elkötelezettebb, mint valaha - pozitív irányba vezeti a csapatot. Romain is nagyon tehetséges, és már bebizonyította, hogy képes megragadni a lehetőséget, amit idén kapott."

Boullier nem fogalmazta meg pontosan, milyen eredményekkel lenne elégedett. Szerinte a számoknál fontosabb az, hogy a csapat folyamatosan fejlődjön, és egyre közelebb kerüljön az élcsapatokhoz.